Deputatul clujean Mircia Giurgiu lupta pentru interzicerea clonarii


Deputatul PDL Mircia Giurgiu va promova in Parlament o initiativa legislativa pentru interzicerea clonarii umane. Giurgiu sustine ca "fiinta umana are demnitate si trebuie respectata".

"Necesitatea aparitiei acestei legi este determinata de respectarea drepturilor omului si de corelarea cu legislatia europeana in materie, in domeniul bioeticii, inclusiv prin acoperirea vidului de legislatie in ceea ce priveste interzicerea clonarii, atat in scop reproductiv, cat si terapeutic", a declarat deputatul Mircia Giurgiu.

Deputatul PDL sustine ca Romania a ratificat mai multe conventii europene privind protectia omului, dar ca nici una nu vorbeste despre interzicerea clonarii. "Acestea interzic doar crearea de embrioni umani pentru cercetare si a interventiei in genomul uman", a mai spus Giurgiu.

Noul proiect de lege prevede clar ca in Romania este interzisa clonarea umana si "implantarea embrionului uman clonat in corpul unei mame purtatoare sau intr-o femela de animal, cresterea si dezvoltarea unui embrion uman creat in alt mod decat fertilizarea in vitro a unui ovul uman cu gameti masculini umani, pentru o perioada mai mare de 14 zile, cresterea si dezvoltarea unui embrion uman in exteriorul corpului unei femei pentru o perioada mai mare de 14 zile, extragerea si stocarea de embrioni umani viabili din corpul femeii, plasarea unui embrion obtinut ilegal in corpul unei mame purtatoare".

Mircia Giurgiu militeaza si pentru interzicerea comertului cu embrioni si gameti umani. Cei care incalca legea ar urma sa fie pedepsiti cu inchisoarea de la trei ani la sapte ani. Tentativa se pedepseste de asemenea cu inchisoare de la sase luni la doi ani.


Clonarea umana este interzisa in 23 de tari, intre care in Germania, Franta si Canada.

Comentarii Facebook