De ce ”Bă, neamțule!” nu e înjurătură la Cluj?

 

M-am gândit ceva vreme dacă să scriu aceste rânduri, de teamă că cineva de la PSD le va citi și își vor schimba strategia pentru Ardeal. ”Bă, neamțule!” nu e înjurătură la Cluj și în Ardeal, ci e un alint.

 

Țin minte și azi de când eram copil. Aveam părul blond și tata mi-a zis ”Neamțu”. Ăsta era alintul lui. Atunci nu mi-am dat seama ce voia să zică. Nu îmi suna rău la ureche, dar nici nu îmi spunea mare lucru. Știam că este ceva cu Germania, dar nu înțelegeam de ce e o chestie faina să fii ”neamț”.

 

Poate că tata știa el ce știa. Dacă pun acum lucrurile cap la cap înțeleg. Legătura părinților mei cu ”nemții” s-a rezumat la câteva experiențe. Mulți știu că, înainte de 1989, litoralul Mării Negre era împânzit de germani. Le plăcea pentru că era ordine, prețuri mici. Acolo, mi-a spus tata, au cunoscut mai multe familii de ”nemți” din Germania și au putut vedea cum trăiau și că erau oameni faini.

 

Pe urmă, mătușa din partea tatălui erau ”nemțoaică” din Arad, iar după revoluție a plecat definitiv în Germania. Am vizitat localitățile șvabilor din Arad și am putut vedea gospodăriile așezate și bine întreținute, adevărate fortărețe în calea comunismului. Erau oameni mândri care nu au cedat în fața colectivizării, drept dovadă, la prima adiere de democrație, au fugit în masă în Germania. 

 

Aceasta a fost o altă experiență pe care am avut-o cu ”nemții” și stilul lor de viață, fără a mai enumera abundența de informații de după Revoluție. 

 

Este șocant pentru mine că strategii de la PSD nu înțeleg că proprietatea pentru ardeleni este sfântă și că se tem cel mai mult de comunism. Bunicul meu, om gospodar, avea un singur of: ”Mă copile, ăștia ne-or luat pământul!”. Era atât de legat de pământul lui moștenit de la tatăl lui, încât se umilea în fiecare toamnă și mergea și îl muncea, chiar dacă toată producția o dădea la colectiv. Probabil că voia să se știe că e al lui. Simțea omul că va veni o zi când se va termina totul. A și venit în 1989.

 

PSD vine acum și flutură peste Ardeal sloganul că a fi neamț ar fi un lucru rău. O altă greșeală enormă. Dacă stau și mă gândesc numai la vorbele mecanicului meu îmi dau seama că acești strategi n-au fost niciodată prin Transilvania: ”Ia-ți o mașină second-hand, dar din Germania, că ăia știu să aibă grijă de mașină”. Aceste vorbe spun totul despre seriozitatea ”nemților”, dar mai important despre părerea pe care o au ardelenii despre Germania. 

 

Desigur că exemplele pot continua și fiecare are o poveste despre ”nemții” cu care ne sperie acum PSD -ul. Cred că dacă s-ar face referendum, 90% dintre ardeleni ar dori alipirea la Germania sau Austria. 

 

Nu spun că Klaus Iohannis este soluția. Sincer am dubii, pentru că nu merge cu o echipă noua, ci tot cu acei ”blagi” și ”videni” și ”macovei” care s-au perindat pe la putere și acum și-au schimbat hainele politice. 

 

Vreau să spun numai că PSD -ul nu îi poate lua de proști pe ardeleni și pe clujeni. Aici locuiesc oameni mândri, care țin la casele lor, le place să muncească și sunt gospodari, iar ”Bă, neamțule” e alint și nu înjurătură.

 

Editorial de Horea Șoica

Comentarii Facebook