Duminica 28 Aprilie

Cum va arăta Grupul statuar ”Școala Ardeleană” pe noul soclu! Va fi realizat din piatra preferată a primarului Emil Boc - FOTO


Grupul statuar ”Școala Ardeleană” revine pe soclu, dar nu se știe când. Lucrarea trebuia să fie terminată, dar scandalul izbucnit după ce monumentul a fost coborât de pe soclu face ca lucrurile să se complice. 

Acuzat că a făcut praf strada Kogălniceanu, Boc a schimbat, pe ascuns, firma care asigură asistență tehnică pentru acest proiect de modernizare. Edilului Clujului a declarat că motivul nu ar fi presiunea publicului, ci faptul că arhitectul proiectului nu a dorit să se conformeze solicitărilor pe care Primăria, în urma dezbaterilor publice le-a făcut.

”Aici am fost obligați să reziliem contractul cu arhitectul/proiectantul lucrării. De ce? Pentru că acest proiect a fost analizat pe multiple fațete de către opinia publică: soclul de la Școala Ardeleană - proiectantul nu a prevăzut soclu, în urma dezbaterilor cu cetățenii și a deciziei primăriei s-a decis repunerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”, apoi copacii de pe Universității - proiectantul dorea să fie relocați, am făcut dezbateri publice aproape o lună de zile, am ascultat fiecare voce, și cu excepția a doi copaci mai mici am decis ca toți ceilalți să fie păstrați și trei, bustul lui Emil Racoviță - arhitectul dorea să fie eliminat complet, punct de vedere pe care nu l-am împărtășit, apoi a zis să fie pus pe o stradă lăturalnică, nu am acceptat”, a explicat recent primarul Emil Boc.

Ei bine, noua echipă a proiectat un soclu, care va fi realizat, dar cel mai probabil spre primăvara anului 2024. Din randări se vede că va fi tot din granit, piatra preferată a primarului Emil Boc.

soclu-scoala-ardeleana-1.jpg

Foto: Gazeta de Cluj

Comentarii Facebook