Cum s-a ”aranjat” licitația de transport în favoarea Fany în Ajunul Crăciunului

 

Documente din discuțiile comisiei paritare din cadrul Consiliului Județean (CJ) Cluj, care a analizat licitația pentru trasportul județean, au fost copiate de Răzvan Pop, consilierul președintele CJ Cluj, conform unor surse judiciare.

 

După terminarea licitației, comisia paritară care a analizat tot ce s-a întâmplat, fiind semnalate o serie de suspiciuni. Funcţionarul CJ Cluj, David Octavian şi angajata ARR Cluj, Daniela Magyarosi, au ajuns la concluzia, în 19 decembrie 2013, că licitaţia trebuie anulată, deoarece datele introduse în sistemul electronic de licitaţii, erau eronate, favorizând anumite firme .

 

Următoarele 24 de ore au fost cruciale. Răzvan Pop, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, a copiat în 20 decembrie 2013 actele comisiei paritare și le-a predat lui Ştefan Cadar, patronul FANY. Acesta a luat rapid legătura cu directorul ARR, Daniela Dobrilă, și s-au întâlnit, în dimineaţa zilei de 21 decembrie 2013, la Brașov, la jumătatea drumului dintre Cluj-Napoca și București,

 

Dobrilă, directorul Direcţiei Licenţe de Transport din cadrul ARR Bucureşti, a sunat-o pe angajata ARR Cluj, Dana Magyarosi, pentru a modifica rezultatul licitaţiei. Dobrilă a luat legătura şi cu directorul ARR Cluj, Irinel Eugenia Lungu, pentru ca Magyarosi să nu anuleze licitația. 

 

Răzvan Pop a făcut și el presiuni asupra colegului său de la CJ Cluj, David Octavian, membru al comisiei în ”mâna” căruia stătea validarea licitației. 

 

În cosecință, în 23 decembrie, Comisia Paritară a propus atribuirea licenţelor de transport în forma propusă de ARR Bucureşti, ca urmare a licitaţiei câştigate de Fany SRL.

 

David Octavian a fost audiat de procurorii DNA Cluj și a explicat de ce și-a schimbat părerea în decursul a câtorva zile. ”Am dat declaraţii la anchetă în care am spus ce am avut de spus. Vă pot spune că au fost mai multe întâlniri ale Comisiei Paritare din care fac parte şi am luat decizia finală de a nu anula licitaţia pentru a evita consecinţe grave şi anume suspendarea transportului în comun spre localităţile din judeţul Cluj. Vechile licenţe nu puteau fi prelungite după data de 1 ianuarie 2014, iar firmele care deja operau pe traseele respective ar fi pierdut vechimea”, a spus David Octavian.   

 

Directoarea ARR Cluj, Irinel Lungu, membru marcant al PSD Cluj, a refuzat să spună dacă a făcut presiuni asupra subalternei lui, Dana Magyarosi. 

 

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că a respectat decizia comisiei. ”Nu sunt şeful acestei comisii şi nu ştiu nimic despre ce anume s-a stabilit. Am auzit ceva, dar deşi se spune că am fost informat nu este adevărat acest lucru”, a spus Uioreanu.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte STIRIDECLUJ.RO pe FACEBOOK

Comentarii Facebook