Marti 9 August

Cum explică ONG-urile focul și fumul din colindul antisemit cu ”jidovi”? Este vorba de iad şi pedepsirea evreilor

 

Patru asociaţii pentru promovarea tradiţiilor solicită anularea amenzii CNA dată Televiziunii Române pentru că nu a fost vorba despre un colind antisemit. Versurile se referă la pedepsirea evreilor pentru condamnarea lui Iisus.

 

Asociaţia Basarabii, Asociaţia pentru Revigorarea Tradiţiei, Asociaţia Rost şi Cercul Studenţesc "Floarea de Foc" au adresat o scrisoare Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituţiile unde a fost reclamat colindul interpretat cu ocazia relansării postului TVR 3.

 

Cele patru ONG-uri atrag atenţia asupra faptului că textul reprodus după interpretarea colindului cuprinde, în mod eronat, expresia "jidovan afurisit", expresia corectă din textul şi interpretarea colindului fiind "jidov neam afurisit".

 

Este blestemul necunoaşterii lui Hristos, Mesia cel aşteptat de atâtea veacuri de neamul israelitean şi proorocit de profeţii săi. Arhaic vorbind afurisenia înseamnă ruperea de comunitate, anatema”, susţin semnatarii scrisorii, care spun că în scrisoare era condamnat faptul că Hristos a fost judecat de către Pilat în faţa mulţimii din Ierusalim şi condamnat de de către evrei, conform realitatea.net.

 

Aceştia mai spun că denumirea "jidov" a intrat în limbă pe filieră maghiară şi era folosită, fără sens peiorativ, pentru evrei. În plus, menţionarea focului se referă la ”o viziune populară a iadului”.

 

Cum spune şi textul colindului, este un spaţiu spiritual situat «nici în cer, nici pe pământ». În cultura tradiţională a satului românesc cremaţiunea nu este prezentă decât în contextul iadului”, mai spun reprezentanţii celor patru asociaţii.

 

Numai cineva care nu cunoaşte folclorul românesc poate considera acest colind antisemit. Ţăranul român nu era antisemit”, spun semnatarii scrisorii citându-l pe specialistul în etnologie Aurel Bodiu.

 

Aceştia mai menţionează că există o categorie de colinde care se referă la Judecata de Apoi şi iertarea sau pedeapsa pe care o primesc diferite personaje istorice, acest colind făcând parte din această categorie.

 

Ţinând cont de aceste argumente considerăm că este o eroare să aplicăm consideraţii de discriminare unui patrimoniu care ţinteşte cu precădere domeniul spiritual. (...) Avem încredere că veţi lua cea mai bună decizie în legătura cu acest caz şi veţi revoca decizia de amendare a postului de televiziune TVR 3”, se arată în încheierea scrisorii.

 

Colindul la care se face referire a fost interpretat de grupul de colindători Ansamblul "Dor Transilvan", în cadrul emisiunii de relansare a postului TVR 3, pe 6 decembrie.

 

A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”, sună colindul difuzat de TVR Cluj, pe TVR 3.

 

Televiziunea Română a fost amendată, joi, cu 50.000 de lei de CNA pentru difuzarea colindului, pe TVR 3 şi TVR Cluj.

 

Ambasadele Israelului și SUA au condamnat difuzarea colindului. Patriarhia Română a transmis că nu aprobă manifestările care instigă la antisemitism, ură religioasă sau etnică.

 

TVR a anunțat că acest colind al Ansamblului "Dor transilvan" a fost propus de Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj și a fost sesizat Consiliul Judeţean Cluj.

 

Directorul Centrului, Tiberiu Groza, care era şi director artistic al Ansambulului folcloric "Dor Transilvan", a demisionat,în cursul zilei de vineri.

Comentarii Facebook