Miercuri 11 Septembrie

Cum a început școala în cartierul clujean fără școală? Rușine pe obrazul Primăriei Cluj-Napoca


Cartierul Bună Ziua, considerat unul de lux, nu are nicio școală, lucru anormal pentru un oraș cu un buget anual de sute de milioane de euro (433.225.627 euro în 2021).

Consilierul local Alexandra Oană, profesoară și o voce pertinentă, a analizat situația. 

Cu trafic bară la bară, clase aglomerate și mult timp pierdut pentru copii și familiile lor. 

În Bună Ziua, cartier cu zero școli, zero grădinițe și o singură creșă, elevii nu au altă soluție decât să se deplaseze la școala primară a Liceului Popoviciu, de lângă Piața Zorilor. 

Aici au început școala nu mai puțin de 9 clase pregătitoare, cu copii de provin de pe 172 de străzi arondate din Zorilor, Europa, Făget, Bună Ziua - adică peste 10% din numărul de străzi din Cluj-Napoca. 

Asta în condițiile în care anul școlar a început cu recomandări de distanțare din partea Ministerului Sănătății și noi norme ce prevăd că, în clasele primare, numărul de elevi să fie în jur de 17 și nu mai mare de 22. 

Paradoxal, pe hârtie, Bună Ziua are și școală în complexul Bonjour și grădiniță în zona Măceșului. Acestea au rămas 

însă în stadiul de promisiuni, întrucât, deși ele sunt prevăzute în PUZ-urile emise, lucrările au fost recepționate fără să se țină seama de condiționările din autorizațiile de construire. 

Prețul îl plătesc zilnic familiile din Bună Ziua. Și aici, și în alte cartiere noi, s-a construit fără urmă de planificare și fără să se țină seama de nevoile minimale ale cetățenilor. 

Soluțiile ulterioare, precum suplimentarea autobuzelor școlare, sunt mai degrabă pseudo soluții. Într-adevăr, autobuzele școlare înlesnesc navetistul școlar, dar soluția reală nu e să ușurăm deplasarea dintr-un cartier în altul, ci să eliminăm această nevoie, asigurându-ne că și cartierele noi beneficiază de școli și grădinițe. 

Așa cum am cerut administrației, cu ocazia adoptării bugetului local pe acest an, Bună Ziua are nevoie de infrastructura școlară adecvată. 

Nu peste 5 ani, nu peste 10 ani, ci cât mai urgent!  

Nu putem lăsa cartiere întregi de mărimea unor orașe medii din România fără dotări publice minimale, precum școlile și grădinițele!”, a descris situația consilierul local Oană.

Bugetul Clujului în 2021 este de 433.225.627 euro, iar construcția unei școli noi costă în jur de 10 milioane de lei (puțin peste 2 milioane de euro). Ultima școală construită în Cluj este cea inaugurată în 2019, în Florești, care are 900 de locuri și a costat 10 milioane de lei.

Comentarii Facebook