Criză fără precedent în Poliție! Sute de locuri au rămas neocupate! Care este situația la Școala de agenți de poliție din Cluj


Criză fără precedent în școlile de poliție, în condițiile în care sute de locuri au rămas neocupate, iar întrebarea este: cine mai vrea să fie polițist?

Sindicatul Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC) trage un semnal de alarmă după primele trei probe derulate privind actuala sesiune admitere în Școlile de formare inițială ale MAI.

Din păcate, după primele trei probe derulate - examinarea psihologică, proba sportivă și evaluarea scrisă a cunoștințelor -, numărul candidaților rămași în cursă, pentru a susține ultima probă, respectiv evaluarea medicală, a scăzut sub nivelul așteptărilor, astfel încât, în acest moment, la două dintre cele trei Școli ale MAI, respectiv la Câmpina și Oradea, se va consemna un alt rezultat negativ, după cel din 2023, când au fost ocupate, per total școli/sesiune, aprox. 60% dintre locurile scoase la concurs.

Înainte de proba finală / evaluarea medicală, care va decide numărul candidaților admiși la actuale sesiune, rezultatele se prezintă astfel:

  1. Școala de agenți de poliție Cluj – număr total locuri scoase la concurs, 300; număr total candidați promovați, 353 (dintre care 4 rromi/alte minorități); procent pozitiv, în prezent;
  2. Școala de agenți de poliție Câmpina – număr total locuri scoase la concurs, 1.340; număr total candidați promovați, 1.094 (dintre care 8 rromi/alte minorități); procent ocupare locuri – 81,7%;
  3. Școala de pregătire a agenților PF Oradea – număr total locuri scoase la concurs, 240; număr total candidați promovați, 117; procent ocupare – 47,85%.

   Cifrele actuale indică faptul că, la Școala Cluj, este posibil să se ocupe toate cele 300 de locuri, în funcție, evident, de rezultatele evaluării medicale. Însă, la Școala Câmpina vor rămâne multe locuri neocupate - posibil în procent de chiar 25%, iar la Școala de la Oradea, procentajul locurilor neocupate, la final de sesiune, posibil să urce dramatic, la 60%. În total, ar putea rămâne neocupate peste 400 dintre cele 1.880 de locuri scoase la concurs, în cadrul acestor trei școli polițienești, respectiv un procent de circa 22%.

„În aceste condiții,  reiterăm semnalul nostru de alarmă, exprimat constant, în mod public, în ultimii ani: FORȚA POLIȚIEI ȘI A LEGII REZIDĂ ȘI DIN PREDICTIBILITATE!  PREDICTIBILITATEA în CARIERĂ, în SALARIZARE și în PENSIONARE asigură o bază sănătoasă de recrutare a viitorilor polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri etc., constituind, totodată, fundamentul unui serviciu public de ordine și siguranță socială prestat la standarde calitative, atât pentru cetățeni, cât și pentru stat”, au transmis reprezentanții SNPPC. 


Comentarii Facebook