Duminica 6 Octombrie

Copacii din Parcul Ștefan cel Mare sunt investigați cu un tomograf! Cei bolnavi vor fi tăiați - FOTO

 

În cadrul proiectului de reamenajare a Parcului Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca, unde activiștii de mediu reclamă că ar urma să fie tăiați 30 de arbori, s-a trecut la investigarea copacilor cu un tomograf sonic, pentru a se stabili care este starea lor.

Pe fiecare copac este instalat un echipament ”PiCUS Tomograf Sonic” cu ajutorul căruia se stabilește care copaci sunt ”morți” în interior și trebuie tăiați. Cei care fac această operațiune în Parcul Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca au declarat reporterului Știri de Cluj că numai copacii cu probleme vor fi propuși spre tăiere, în urma analizei sonice care se face. ”Stabilim care sunt arborii cu probleme, care la o primă privire par a fi sănătoși, dar în interior nu sunt așa. Oricând poate cădea o creangă pentru un copil care se joacă aici. Vor fi făcute plantări în locul fiecărui copac care va fi înlăturat”, au spus cei care fac măsurătorile.

Tomograful sonic PiCUS 3 măsoară viteza de propagare a undelor sonice prin lemn pentru a detecta non-invaziv cavitatile si nivelul de descompunere din interiorul trunchiului. Viteza de propagare depinde de modulul de elasticitate si de densitatea lemnului. Majoritatea bolilor la nivelul inferior al tulpinii cauzeaza crapaturi, cavitati sau putregai fapt ce reduce elasticitatea si densitatea lemnului. Undele sonice sunt formate printr-o bătaie de ciocan, senzorii sonici (receptori) inregistrand aceste semnale. Numărul și modul de poziționare al punctelor de testare este foarte important pentru acuratețea tomografiei. Utilizând informații despre timpul de propagare a undei sonice de la emițător la receptor cât și date geometrice software-ul calculeaza tomografia. In funcție de variația vitezei de propagare a undelor sonice se evidentiaza după caz lemn sănătos, lemn putred sau cavități și crapaturi”, spun specialiștii.

Activiștii de mediu nu vor ca arborii din parc să fie tăiați și au lansat chiar și o petiție. ”Parcul Ștefan cel Mare este singurul spațiu cu adevărat verde din arealul Piața Unirii - Piața Avram Iancu - Piața Cipariu, ale căror modernizări recente au redus spațiul verde și de umbră.

Copacii maturi din acest parc și umbra acestora sunt un refugiu și o barieră în calea poluării și a zgomotelor produse de traficul extrem din zonă, precum și a temperaturilor ridicate din timpul verii. Spațiile de joacă și cu aparate sport cu care este dotat parcul sunt singurele umbrite din zona centru, motiv pentru care sunt foarte frecventate și îndrăgite. Înlăturarea copacilor maturi, chiar dacă vor fi înlocuiți cu arbori tineri, ar însemna o diminuare a efectelor benefice oferite de acest parc. Cele 30 de specii existente sunt naturalizate și și-au format un mic ecosistem, care este apreciat de toți cei care îl frecventează, oameni, păsări, animale. Pentru toate aceste motive, cerem modernizarea responsabilă a parcului Ștefan cel Mare, cu intervenții minime asupra ecologiei existente”, se arată în petiția citată. 

Parcul Ștefan cel Mare ar urma să fie reabilitat, iar copacii tăiați să fie înlocuiți, spun oficialii Primăriei Cluj-Napoca. Parcarea de lângă parc, ocupată acum de angajații de la Teatrul Național Cluj-Napoca ar urma să dispară, iar acolo să fie numai o zonă de acces pentru echipajele de intervenție ISU.

Comentarii Facebook