Sambata 22 Ianuarie

Clujul riscă să rămână fără apă potabilă: ”Dacă udați grădinile, alții vor ramane fara apa de băut și spalat!”


Clujenii consumă prea multă apă, anunță Compania de Apă Someș.

În aceasta perioada, odată cu restricțiile de circulație și cu urmarea de către noi toți a recomandărilor privind atenția crescută pentru spalatul mainilor, feței, alimentelor etc, consumul de apa al populației a crescut.

Coincidență face ca sosirea primăverii și mai ales timpul extrem de favorabil să fi dus, începând cu ultimul sfârșit de săptămână, la o creștere semnificativă a consumului de apă potabilă distribuită prin sistemul public, în particular în zona rurala din aria deservita de companie în județele Cluj și Sălaj, cea mai mare parte din acest consum crescut fiind datorat derulării activităților agricole și de grădinărit”, anunță Compania.

Aceștia cer ”concetățenilor care derulează astfel de activități agricole sa reducă la minim utilizarea apei potabile pentru scopuri agricole și de gradinarit, utilizând pe cat posibil apa din alte surse (fantani, puturi etc.). Dacă utilizatorii nu fac eforturi de a reduce consumul de apa potabila pentru agricultura, exista posibilitatea ca aceia aflați la capetele de retea sa fie privati de dreptul vital de a avea minimul de apa pentru spălat, băut și alte necesitati minime.

Reamintim tuturor utilizatorilor ca legislația în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decat pentru satisfacerea nevoilor strict gospodaresti. Aceste prevederi sunt cuprinse și în contractul de furnizare/prestare a serviciului încheiat de CASA cu fiecare client.

Potrivit prevederilor art.229, din Ordinul nr.88/2007 al ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală), “Utilizatorul este obligat: b) sa asigure folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua de alimentare cu apa, prin încadrarea în normele de consum pe persoana, unitatea de produs sau puncte de folosinta, conform debitelor prevăzute în standardele în vigoare; c) sa utilizeze apa numai pentru folosințele prevăzute în contractul de furnizare a serviciilor(…)”.

Comentarii Facebook