Clujul este conectat la trendul european al transportului în comun de persoane

 

Președintele Asociației ”Uniunea Română de Transport Public”, Liviu Neag, - director general al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, a fost unul dintre invitații oficiali ai organizatorilor celei de-a XI-a ediții a celui mai mare târg din lume din domeniul transporturilor - INNO Trans 2016.

 

Această imensă manifestare expozițională a avut loc zilele trecute la Berlin - capitala Germaniei - și a reunit un număr record de expozanți, 3000, veniți din 60 de țări. Târgul nu doar că expune cele mai noi tehnologii, echipamente și autovehicule din domeniul transporturilor, ci și stabilește tendințele și prefigurează politicile publice din transportul public de persoane. Este semnificativ faptul că una dintre cele cinci secțiuni de expunere ale acestei manifestări globale a fost dedicată transportului public de persoane, respectiv „Public Transport Forum”. În cadrul acestui forum au conferențiat cei mai mari specialiși ai Europei și lumii din această arie. Mesajul esențial al acestui forum către politicienii Europei și implicit ai României a fost să susțină puternic transportul public de persoane prin intermediul unor politici de investiții și organizare pe termen mediu și lung. Așa după cum s-a subliniat de către toți specialiștii, susținerea de către politicieni a transportului public de persoane este necesară nu doar pentru asigurarea mobilității urbane durabile și decongestionarea traficului, ci și pentru păstrarea calității aerului și mai ales pentru asigurarea unei calități superioare a vieții în comunitățile urbane și metropolitane. Orasele inteligente sunt sinonime cu orasele viitorului, cu energie verde, un mediu prietenos si mijloace de transport fara zgomot. Se impun sisteme de transport eficiente si inteligente. E necesar sa se dezvolte si sa se implementeze sisteme de transport care sa ofere o mai mare capacitate si de asemenea conexiuni rapide si sigure pentru zonele metropolitane in plina expansiune. La modul concret, speakerii forumului au adresat un apel „către liderii autorităților locale din țările U.E. să  materializeze conceptul de zonă metropolitană”  în domeniul transportului public de persoane, ca fiind cel mai eficient sistem de organizare și funcționare în beneficiul călătorilor.

 

În aceeași ordine a importanței, a fost subliniată necesitatea unei bune politici financiare a companiilor publice de transport, care să permită asigurarea resurselor financiare necesare pentru susținerea modernizării, capitol la care CTP și-a învățat lecția; compania clujeană fiind declarată oficial cea mai performantă companie românească din sistemul public de persoane. Un capitol distinct în dezbateri pentru asigurarea resurselor financiare l-a constituit accesarea fondurilor europene, domeniu în care municipiul Cluj-Napoca este un lider recunoscut de către autoritățile europene și de la București.

 

Trendul în Europa și în toată lumea este de creștere explozivă a numărului de oameni care au nevoie de transport public. O statistică prezentată în cadrul forumului a relevat că în 2015 au fost transportați la diverse destinații, prin sistemul public, un număr record de 10  bilioane de pasageri și că numărul acestora va crește și mai mult în 2016.

 

Târgul INNO Trans 2016 a putut să ofere specialiștilor români prezenți radiografia tendințelor și evoluțiilor tehnologice la nivelul autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor. În aceeași măsură, au fost conștientizate eforturile care trebuie făcute pentru integrarea comunităților urbane românești în aceste trenduri, precum și nevoia fundamentală a susținerii industriei românești de către stat, așa după cum procedează celelalte națiuni care au expus în cadrul târgului.

 

Directorul CTP, Liviu Neag, consideră că municipiul Cluj Napoca - în calitatea sa de ”Capitală a transportului public de persoane” din România este obligat să monitorizeze cu atenție aceste trenduri europene și să se integreze pentru a asigura cetățenilor și tuturor beneficiarilor un transport civilizat și modern.

Comentarii Facebook