Cine şi cum va plăti timbrul de mediu pentru prima înmatriculare auto


Plata timbrului de mediu se va face doar o singură dată, indiferent de câte ori va fi vândută. Se va lua în calcul integral emisia de dixid de carbon.

Timbrul de mediu se va plăti doar pentru autovehiculele de pasageri cu cel mult opt locuri plus şofer. Pentru aceasta se va calcula integral emisia de dioxid de carbon. Pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cuantumul taxei va scădea comparativ cu valorile actuale.

Pentru celelalte tipuri de autovehicule, precum tiruri, autocare sau microbuze, se va achita în continuare actuala taxă auto.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb a prezentat, miercuri. în şedinţa de Guvern, propunerea prinvind taxa de timbru de mediu.

"Intenţia este să aplicăm principiul conform căruia «poluatorul plăteşte», dar şi să încurajăm achiziţia de maşini mai puţin poluante. Acum, pentru maşinile vechi şi foarte vechi este percepută o taxă aberantă, ceea ce creează un blocaj în achiziţionarea de maşini mai puţin poluante", a declarat, ministrul Rovana Plumb, potrivit Mediafax.

Conform propunerii prezentate, pentru timbrul de mediu nu se va mai lua în calcul cilindreea motorului, dar se va lua în calcul şi cota de depreciere a maşinii, rezultată din vechimea acesteia.

Prin noul sistem de calcul, pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cuantumul taxei va fi mai mic decât cel actual, ţinându-se cont de faptul că aceste tipuri de maşini au o durată mia mică de funcţionare, deci vor polua pentru mai puţin timp.

Ministrul Mediului a anunţat că proiectul va fi prezentat în Guvern în această săptămână, cel mai probabil, urmând apoi o dezbatere publică cu privire la această taxă care o va înlocui pe cea de primă înmatriculare auto.

Comentarii Facebook