Cătălin Drulă îl spulberă pe Emil Boc: E un primar al proiectelor mici. Una e să pui stâlpișori și alta să faci o Centură de miliarde


Preşedintele USR, Cătălin Drulă, l-a atacat extrem de dur pe primarul Emil Boc, spunând că e frustrat și un ”primar de proiecte mici.

Domnul Boc, trebuie să recunosc, pentru mine... am fost şocat, după ce nu am mai fost ministru, e o mare dezamăgire. S-a apucat acum vreun an să mă atace încontinuu, dar aproape obsesiv la fiecare şedinţă de Consiliu Local, fără ca eu să fi făcut ceva sau să-i fi menţionat vreodată numele, a început să mă atace pe mine”, a declarat Cătălin Drulă la Prima TV, în emisiunea Insider Politic. 

El a precizat că din postura de ministru al Transporturilor nu a avut conflicte cu primarul municipiului Cluj Napoca. 

De câte ori aveam discuţii cu dumnealui îmi spunea că este extraordinar de bine cum am gândit finanţarea europeană pentru Cluj. De altfel, Clujul are cele mai multe fonduri europene pentru decada asta, dintre toate oraşele din România. (...) Spunea: «Excelenţă, este extraordinar cum aţi gândit finanţarea europeană». După care, probabil este frustrat pentru că este incapabil să implementeze aceste proiecte - mă refer la centura metropolitană a Clujului, care este în Programul Operaţional Transport, fondurile europene obişnuite, şi metroul, care e în PNRR – şi a inventat o gogoriţă că am scos eu centura din PNRR. Păi am pus centura în Programul Operaţional Transport pentru că acel program are termen în 2030, deci se pot trage bani astăzi din el, dar are un termen mai îndepărtat, în timp ce PNRR-ul e doar până în 2026 şi cumva am anticipat incapacitatea domnului Boc de a face această centură până în 2026, adică am dat o şansă Clujului să nu piardă banii. Tocmai a fost licitaţia pentru centura metropolitană Cluj anulată pentru că nu s-a depus nicio ofertă. Or asta denotă ce prost se ocupă de aceste proiecte şi, din păcate, domnul Boc se dovedeşte a fi un primar de proiecte mici, pentru că nu e totuna să faci stâlpişori pe trotuar, câteva marcaje şi o străduţă, cum e să gestionezi proiecte de miliarde”, mai afirmă liderul USR.

Cătălin Drulă crede că Emil Boc atacă USR pentru că e frustrat și că din respect a tăcut până acum. 

Atacurile despre care vorbește Drulă au loc la fiecare ședință a Consiliului Local Clun-Napoca, ”parlamentul local”. La ultima întâlnire, USR l-a acuzat de incompetenţă pe Emil Boc, iar primarul a erupt spunând că aleșii Uniunii trebuie să stea ghiocel și să tacă. Discuția a fost pe marginea anulării licitației pentru Centura metropolitană a Clujului, pentru că nicio firmă nu a depus vreo ofertă. 

Nu știu de unde să încep acuma. Eu am impresia așa când vă aud că partidul ăsta USR, e un partid ghiocel, care a apărut așa după primăvară, curat ca lacrima, nici usturoi n-a mâncat, nici la guvernare n-a fost. E luna de pe cer, e raiul pe pământ, o demagogie cum rar mi-a mai fost auzită în 20 de ani de politică românească. Vă rog fraților, mă totul are o limită în demagogie. Ce puteți să reproșați la acest proiect, că nu s-a făcut ca la carte în acest moment. Ce puteți să reproșați, că nu ați spus nimic din ce ați afirmat. Că Primăria a greșit acolo, că proiectanții au greșit acolo. În ce au greșit? Că nimeni nu poate să spună decât de condițiile generale că sunt prea multe lucrări și prea puține firme care să vină, și asta e vina primarului de la Cluj, da? Că sunt prea multe proiecte în PNRR. Și încă din primul moment am cerut, până marți, n-am cerut de pe o oră pe alta la un proiect de 1 miliard de euro, ca să ziceți că „d-le se grăbește primaru, să facă iarăși”. Nu, am cerut „aveți timp, weekend, luni, marți veniți și prezentați concluziile tehnice de specialiști. Ce n-am făcut ca la carte? 

Iar partidul ăsta ghiocel, care se dă Sfântă Fecioară. Să nu uite că a fost la guvernare, să nu uite că numai rău a făcut Clujului, în materie de infrastructură. Și din nou, trebuie să vă reamintesc, dragi ghiocei de la USR, că ați scos centura metropolitană din PNRR. Da a scos-o de acolo, de unde era pusă de guvernul liberal. Ați scos-o din PNRR, că dacă era în PNRR, aveați ca și metroul, contractul de finanțare semnat în 25 mai. Dar ați scos-o de acolo, v-ați bătut joc de Cluj, ați luat bani și de la metroul de la Cluj cât timp ați fost la guvernare. Ați înjumătățit suma, ați scos și miliardul de euro de la centură și acum veniți ca și ghioceii, să spuneți „vă rog da de ce nu se face”. Da un pic de rușine nu aveți, totuși un pic? 

Când vă uitați în ograda proprie, ce ați făcut cu acest oraș, cum v-ați bătut joc de viitorul Clujului, în materie de infrastructură. Și mai aveți tupeul de la această masă, să spuneți „d-le noi cerem, noi suntem responsabili”. Păi unde ați fost toți secretarii de stat, toți consilierii locali? Nu am văzut să vă legați de zidul Parlamentului sau de Palatul Victoria. N-am văzut să vă dați foc în Piață Publică, atunci ați tăcut „ghiocel”. Acuma scoateți capul, mă, aveți maturitate că sunteți tineri în politică. Nu vă compromiteți prin demagogie. Știți că la acest proiect s-a lucrat cu maximă seriozitate, îi cunoașteți pe toți proiectanții, le-am permis să aibă legătură cu voi, să vă informeze în permanență, să vă spună ce facem. 

Și chiar aveți tupeu să vă luați de acest proiect extraordinar al Clujului, care este extraordinar, repet ca reușită, model de bună practică. Și acuma veniți să găsiți un element de care să vă agățați, pentru că v-am precizat toată panoplia de situație pe care o avem în față, dar totul are o limită totuși în chestiunea aceasta. Și dacă nici la acest proiect nu s-a lucrat ca la carte, la care s-a lucrat ca la carte? Ok, când apar situații de război, apar situații care sunt imprevizibile la momentul când începe o lucrare. Evident că ne adaptăm pe parcurs, și acuma, cum ne adaptăm din mers. Când am văzut că am fost sesizat, nu am stat, am luat decizii, am stopat, am actualizat, am organizat licitația și semnăm contractul”, a declarat Emil Boc.

Comentarii Facebook