Cât este bugetul Primăriei în 2013 și pe ce vor fi CHELTUIȚI banii

 

 

Primăria Cluj-Napoca va avea, în 2013, un buget mai mare cu aproape 8% față de anul trecut. 

 

Bugetul general municipiului Cluj-Napoca, are o valoare de 942.139. 231 de lei, adică 215 milioane de euro. Acesta este bugetul propus pentru anul 2013, pentru municipiul Cluj-Napoca. Față de bugetul rectificat pe 2012, bugetul general are o creștere de 7,9%. 

 

Componenta de dezvoltare are cea mai mare creștere, de 24,5%. Această creștere este determinată de sumele suplimentare pentru fondurile europene. Pentru fondurile europene, creșterea este de la 94 de milioane la 130 de milioane de lei, având în vedere faptul că unele proiecte intră în finalizare, iar altele intră în execuție pe fonduri europene. 

 

Menținem programele pe care Primăria le-a avut în derulare, adică menținem în continuare programul de gratuități la transportul în comun pentru pensionari, elevi, studenți și alte categorii care beneficiază de aceste programe. Menținem în continuare sistemul de acordare a burselor pentru elevi. Avem alocate 7,4 milioane de lei pentru cei 15.000 de elevi care vor beneficia de burse de studiu. Așa cum am menționat vom avea o alocare suplimentară pentru ONG -uri, de la 2 la 3 milioane de lei, având în vedere apropierea anului 2015 Capitală Culturală Europeană a Tineretului și a anului 2021, Capitală Culturală Europeană”, a declarat primarul Emil Boc. 

 

Edilul a prezentat și lista investițiilor care vor fi finanțate în acest an. ”Ne propunem ca, din bugetul pe 2013, să finalizăm următoarele lucrări: Sala Polivalentă, modernizarea liniei de tramvai pe întreg tronsonul de la Mănăștur pe Bulevardul Muncii, sala de sport de la Liceul George Coșbuc, creșa și grădinița de pe strada Moților, nr. 58, și evident modernizarea străzilor, a aleilor și trotuarelor dintre blocuri. Va fi un program prioritar al Primăriei de asfaltare a aleilor și trotuarelor dintre blocuri, din toate cartierele orașului. 

 

În ceea ce privește lucrări în continuare, avem în vedere parkingul de pe strada Negoiu, la care se lucrează, centrul de industrii creative și IT din Lomb, care este în faza finală de adjudecare a licitației, rețeaua de self service pentru biciclete, sistemul de ticketing pentru transportul în comun, sistemul de management integrat al deșeurilor în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj. Precizez faptul că aici titularul de proiect este Consiliul Județean, iar noi avem prevăzută în buget suma de 11,5 milioane de lei pentru cofinanțarea proiectului care este gestionat de CJ Cluj. Vom mai finanța parkingul Hașdeu, locuințele ANL de pe Valea Gârbăului, cu demersurile necesare de realizare a studiilor de fezabilitate și de prelungire a colaborării cu Ministerul Apărării Naționale, proprietarul terenului.

 

În ceea ce privește demararea unor lucrări noi, am în vedere baza sportivă și de agrement din Gheorgheni, la Cartodrom, pe 9,4 hectare, ce va da o nouă dimensiune activității de agrement și sport pentru toți clujenii. Va fi modernizată din fonduri europene trama stradală care are conexiune cu linia de tramvai. De asemenea, vorbim despre modernizarea Pieței Mihai Viteazu și pietonalizarea străzii Kogălniceanu. Centrul Cultural Transilvania, modernizarea Cinema Dacia, achiziționarea de autobuze electrice în cadrul programului pe fonduri elvețiene, pe care îl avem pregătit. 

 

De asemenea, modernizarea ambulatoriului de la Spitalul municipal Clujana și începerea demersurilor pentru realizarea drumului rapid care să lege Autostrada Transilvania de municipiul Cluj-Napoca, pentru a avea o alternativă la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Florești. Este vorba despre un drum de 8,4 kilometri, de la A3 până la sensul giratoriu de la Cora. Sperăm ca în parteneriat cu Consiliul Județean și Primăria Florești să le oferim o alternativă clujenilor”, a mai spus Emil Boc.

 

Bugetul va fi supus dezbaterii publice, urmând să fie aprobat în luna martie.

 

 

Comentarii Facebook