Miercuri 8 Februarie

Cadou emoționant pentru Năstase din partea colegilor de închisoare. Vezi ce a primit fostul parlamentar


Anul 2012 a adus schimbări majore pentru fostul politician Adrian Năstase , cele mai importante momente fiind probabil tentativa de suicid și încarcerarea sa la penitenciarul Jilava.

De când a fost închis, fostul premier a început să publice pe blogul personal experiențele trăite în penitenciar și despre oamenii pe care i-a întâlnit acolo, iar ultima sa postare face referire la un origami primit cadou de la colegii de închisoare.

Dragi prieteni,

Nu-mi pare deloc rău că mă despart de anul 2012. De exemplu, de ziua de 20 iunie.

Îmi aduc aminte felul în care priveam în acea zi, din afară, ca prin ceață, cu tristețe, cu dezamăgire, cu revoltă, o viață pe care o știam a fi a mea. Mă bucur că au trecut 194 de zile de la acel pod către o altă existență.

Scrisorile de atunci pentru Dana, pentru Andrei, pentru Mihnea, pentru voi le-aș fi scris astăzi altfel, lăsând la o parte revolta și adăugând speranța.

Robert Frost spunea că cel mai bun mod de a ieși dintr-o situație este să o parcurgi. Din călătoria pe care am făcut-o în ultimele luni, am aflat multe lucruri despre mine și despre alții.

Am aflat, de exemplu, că, la Jilava, exista “Comunitatea Phoenix” – a celor care consumau droguri sau le vindeau -și, care acum, într-un program de cooperare cu o fundație norvegiană, încearcă să se elibereze de dependența asta.

Au reguli speciale, draconice, iar activitatea lor înseamnă lucrări de creație, de broderie, origami, pictură pe sticlă, pe nisip, sculptură.

I-am vizitat de multe ori, cu afecțiune și cu respect pentru efortul lor. Le-am vorbit despre Constituție, despre poezie, despre paradoxuri, despre masonerie, despre Păunescu, despre libertate, despre familie, despre evadarea în lectură.

I-am îndemnat să citească. În urmă cu câteva zile, fiecare dintre ei a prezentat ce a citit. M-a împresionat, în mod special, Bogdan. Cartea pe care o primise nu i se potrivea. Dar – a spus el – în compensație vrea să recite o poezie. Și a recitat, mândru, fără timiditate, poezia lui Eminescu, “De-aș avea…”

Trebuia să vă spun că Bogdan nu știa, până de curând, să scrie și să citească…

Unul dintre ei, m-a întrebat astăzi dacă “e adevărat că sunt cel mai deștept tip din România.” Știu că vă interesează mai mult ce i-am răspuns. I-am spus că un “tip” cu adevărat deștept nu se compară niciodată cu alții…

Le-am mai spus un proverb chinezesc: “Miracolul nu însemnă să zbori prin aer sau să calci prin apă, ci să mergi pe pământ“.

De la cei din “Comunitate” am învățat ce înseamă voința de a privi în viitor.

Și, de aceea, vă doresc cu încredere și cu speranță, un an 2013 care să fie lipsit de supărări și de regrete și adaug, pentru voi, felicitarea – cu un frumos origami – pe care am primit-o astăzi de la “rezidenții Comunității”, cei care au învățat că mai important decât să faci ce-ți place este să-ți placă ceea ce trebuie să faci.

La mulți ani!”, a scris Adrian Năstase pe blogul personal.

 

Comentarii Facebook