Bode a vorbit despre ancheta DNA de la Poliția Cluj: ”Nu este scandal politic. Am o relație bună cu Emil Boc”


Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a spus că ancheta DNA de la Poliția Cluj nu are nicio conotație politică și că nu este în război cu Emil Boc, care l-ar vrea în funcție tot pe Mircea Rus, demis și apoi cercetat penal de DNA Cluj.

Fostul șef al Poliției Cluj, Mircea Rus, era un apropiat al PNL Cluj, dar cu toate că avea susținere locală a fost ”mazilit” de la București. Joi, 20 octombrie, DNA Cluj, l-a reținut pentru 24 de ore pentru abuz în serviciu. 

Este exclus să amestecăm aceste lucruri, să ducem aceste lucruri în zona politică. În primul rând că nu se amestecă zona politică cu tot ce înseamnă funcţionarea Poliţiei Române. În al doilea rând, nu există niciun scandal, dimpotrivă, am o relaţie foarte bună cu organizaţia Cluj, cu domnul preşedinte Daniel Buda, cu domnul primar Emil Boc, cu preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe şi cu toţi liderii de la Cluj. Deci este o mare mizerie şi o mare minciună pe care o dezmint aici în faţa dumneavoastră”, a spus Bode.

Bode a susținut că avea informații cu privire la problemele fostului şef al IPJ Cluj acesta fiind motivul pentru care Rus a fost schimbat din funcţie la începutul lunii.

Este un proces penal care îşi va urma cursul şi în funcţie de decizia instanţei, evident că şi noi vom lua măsurile care se impun. Pe datele pe care noi le-am avut în interiorul ministerului, prin structurile noastre, luasem deja măsura punerii la dispoziţie şi schimbării din funcţie a fostului şef al IPJ Cluj, având elemente concrete în luarea acestei decizii”, a explicat ministrul.

”Eu am spus de fiecare dată că avem două instituţii, Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Protecţie Internă, pe care trebuie să le activăm ca anticorpi pentru tot ceea ce înseamnă sistem nefuncţional şi pe alocuri putred în Ministerul Afacerilor Interne”, a precizat ministrul.

Dosarul în care sunt cercetați comisarii șefi de poliție Mircea Rus, Daniel Graur, Paula Bob și Elek Marton pare a fi făcut în grabă. Solicitarea DNA de judecare a lui Rus în arest preventiv a fost respinsă, vineri, cei patru fiind plasați sub control judiciar. 

Potrivit procurorilor, ”în perioada mai - iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea de șef al IPJ Cluj, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial, constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit, cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere”.

Mircea Rus a fost ajutat de ceilalți colegi pentru a realiza actele de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora.

Comentarii Facebook