Băsescu explică de ce a retrimis în parlament legea reducerii CAS



Președintele Traian Băsescu a explicat, miercuri, la Palatul Cotroceni, motivul pentru care a retrimias legea privind reducerea CAS cu 5 procente în Parlament.

Șeful statului a precizat că deși susține legea, are rezerve legate de sustenabilitatea acesteia.

"Vreau să afirm din nou că o reducere a CAS este o măsură bună, pe care o susţin fără rezerve, legate de utilitatea unei astfel de măsuri de reducere a fiscalităţii pe muncă. În acelaşi timp, însă, nu pot să nu am rezerve legate de sustenabilitatea măsurii", a spus Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

Băsescu a menţionat că nu doreşte se se aşeze într-o dispută cu Guvernul.

"Pentru mine nu este o dispută cu Guvernul, şi eu aş fi vrut ca înainte de alegeri să promulg o lege care să reducă fiscalitatea, însă pentru mine este o chestiune de conştiinţă, pentru că eu plec pe 21-22 decembrie şi rămâne anul 2015, pe care populaţia ar trebui să-l suporte în condiţiile în care Guvernul, în mod real, aşa cum cred eu, nu are soluţii viabile de acoperire a deficitului care se creează suplimentar la fondul de pensii", a arătat el.

Președintele susține că a trimis legea înapoi la Parlament, motivând oportunitatea legată de sursele de finanţare a deficitului suplimentar creat la fondul de pensii.

"Nu am intervenit pe textul legii, ci doar am pus sub semnul întrebării oportunitatea, ca motivaţie a lipsei de sustenabilitate a măsurii", a precizat Traian Băsescu.

El a mai arătat că, deşi a solicitat un document de la Guvern din care să rezulte modul cum reducerea CAS poate fi susţinută, nu a primit informații până la acest moment.

Şeful statului a punctat că prin reducerea cu 5 procente a CAS la societăţi se va realiza o creştere de la 12,5 miliarde la peste 18 miliarde a deficitului fondului de pensii.

Băsescu a mai arătat că, dacă se au în vedere execuţiile bugetare din 2013 şi 2014, se constată că anul trecut Guvernul a efectuat trei rectificări, toate trei negative ca urmare a nerealizării veniturilor planificate.

"Sigur, domnul prim-ministru, neînţelegând foarte bine lucrurile legate de buget, compară 2013 cu 2012, 2014 cu 2013. Aici discutăm de execuţia bugetară planificată, iar anul trecut execuţia bugetară a fost mai mică decât planificatul cu circa 10 miliarde, iar anul acesta, pe primele şase luni, deşi nu sunt încă cifre definitive, deficitul de încasări este de circa 2,4 miliarde. Deci domnul prim ministru trebuie să facă obligatoriu o rectificare negativă. Şi atunci cât de credibil este când afirmă că va avea bani? Mă tem că poveştile pe care le spune când nu e de faţă cu mine, când e numai cu doamna ministru de Finanţe, sunt poveşti pe care le-ar muta şi pentru MTO şi pentru CAS şi pentru orice: aspiraţiile, dezideratele de mai bune încasări, dezideratele de valorificare a unor venituri din insolvenţă, deci Legea insolvenţei cu acţionează retroactiv; deci are foarte multe poveşti", a mai spus Traian Băsescu.

Comentarii Facebook