Băsescu: Cei care au orchestrat lovitura de stat trebuie să răspundă în fața Parchetului

 

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat că cei care au orchestrat  de stat trebuie să fie trași la răspundere

 

”Am luat notă de ceea ce era previzibil, şi anume faptul că românii nu au acceptat să valideze referendumul care avea ca obiectiv să ascundă sub o poleială de democraţie  de stat orchestrată în perioada 3-6 iulie, când practic toată conducerea statului român a fost decapitată, iar instituţii fundamentale ale statului au fost blocate în funcţionarea lor prin ordonanţă de urgenţă.

 

Semnalul pe care eu l-am preluat ca urmare a rezultatului referendumului e acela că românii vor un echilbru al puterilor statului şi nu sunt dispuşi să pună în mâna nimănui toate instituţiile statului.

 

Cer USL să înceteze războiul împotriva instituţiilor statului. Trebuie să le consolidăm împreună, şi nu să le supunem partidelor. A fost unul din obiectivele celor 8 ani de mandat prezidenţial şi nu voi renunţa la acest obiectiv, adică o continuă consolidare a independenţei instituţiilor statului faţă de partide.

 

Referendumul ne-a arătat că în politică trebuie să existe limite. Cei 10,5 milioane de electori care nu s-au prezentat sau au votat "NU" au transmis acest mesaj ferm.

 

Propun tuturor politicienilor, indiferent de partidul din care fac parte, să aibă în vedere că sacrificiile făcute de români în ultimii 3 ani de criză, nu trebuiesc risipite sau neglijate sau neluate în calcul de dragul bătăliei politice.

 

În ceea ce mă priveşte, o altă concluzie a referendumului e aceea că în societatea românească s-a creat o falie uriaşă care devine principalul risc pentru naţiunea română. Obiectivul major al activităţii mele e diminuarea sau eliminarea acestei falii. O falie uneori ideologică, care-şi are rădăcinile în 13-16 iunie '90, o falie economică, o falie socială. Toate aceste elemente fac ca societatea românească să fie extrem de polarizată. Voi dedica cea mai mare parte a efortului mandatului meu, atât cât a mai rămas, împotriva acestei polarizări.

 

O altă urgenţă majoră la care trebuie să participe, însă, şi Guvernul, e reconstrucţia credibilităţii României. Ieri, românii au arătat că nu acceptă abuzurile când ele vizează Constituţia şi instituţiile statului. Dincolo de acţiunea românilor, politicienii trebuie să convingă partenerii că 3-6 iulie a fost doar o rătăcire, şi nu un mod de a proceda sistematic în România.

 

Aş atenţiona în mod deosebit Guvernul că, în momentul de faţă, România are doi duşmani extrem de puternici. Primul este criza economică. Leacul nu se află numai în România. Eliminarea efectelor crizei e extrem de dificilă şi numai prin solidaritate şi abordări comune la nivel politic vom depăşi momentele dificile care urmează.

 

Al doilea duşman este seceta. Agricultura românească este puternic lovită de secetă şi efectele economice nu vor întârzia să apară către sfîrşitul trimestrului 3 şi se vor manifesta extrem de puternic în trimestrul 4.

 

Cei doi duşmani cu siguranţă sunt de competenţa activităţilor Guvernului, dar le pot sta la dispoziţie oricând cu experienţa şi cu susţinerea măsurilor corecte pe care eventual ar fi dispuşi să le ia.

 

Legat pe procesul electoral, e de obligaţia instituţiilor statului şi voi veghea, imediat ce voi reveni pe funcţie, ca responsabilii pentru iregularităţi să răspundă.

 

Va fi o misiune extrem de importantă a instituţiilor statului pentru că nu trebuie să lăsăm nimănui impresia că, în România, procesele electorale pot fi viciate după bunul plac al unor partide.

 

România a suferit daune enorme - financiare, investiţionale şi de imagine - ca urmare a loviturii de stat din 3-6 iulie. Convingerea mea e că cei care au organizat această lovitură de stat eşuată trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului. Nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru votul lui, dar oricine poate fi tras la răspundere atunci când, deliberat, emite acte normative neconstituţionale care au ca obiectiv blocarea activităţii instituţiilor statului.

 

Fac încă o dată menţiunea că apelul meu la partidele politice, la Guvern, e să realizăm acel parteneriat care să diminueze falia din societatea românească. S-a ajuns la limita pe care societatea românească o mai poate suporta. A nu lua măsuri înseamnă a accentua riscurile sociale din România.

 

Sunt câteva sute de reclamaţii la vot. Au fost iregularităţi foarte multe. Trebuie să se dea curs pentru a constata dacă sunt şi fapte penale”.

Comentarii Facebook