Arhitectul Dorin Stefan, proiectantul "Copacului Tehnologic" din Taiwan, vrea sa "deseneze" viitorul sediu al Filarmonicii Transilvania


Arhitectul Dorin Stefan, devenit celebru in toata lumea dupa ce a proiectat "Copacul Tehnologic" din Taiwan, vrea sa deseneze viitorul sediu al Filarmonicii Transilvania.

Reprezentantii primariei Cluj Napoca au confirmat pentru Stiri de Cluj ca Dorin Stefan s-a interesat de conditiile necesare pentru a intra in concurs, fiind asteptat ca pana in 28 ianuarie sa depuna un proiect.

Primaria Cluj Napoca a lansat in 8 decembrie 2010 un concurs international pentru pentru proiectarea spatiului in care va functiona Centrul Cultural Transilvania. Depunerea proiectelor se poate face pana in 28 ianuarie 2011, urmand ca apoi o comisie de specialitate sa desemneze castigatorul.

Initiativa a atras atentia unora dintre cei mai importanti arhitecti din lume, intre care se numara si romanul Dorin Stefan, cel care a uimit intreaga lume cu designul pe care l-a dat unui turn din Taiwan.

Proiectul facut pentru asiatici a fost denumit "Copacul tehnologic" si este in forma de frunza, fiind inspirat de forma geografica a Taiwanului.

 

 

"Am gandit conceptul de copac tehnologic si am desenat opt frunze spatiale in forma de zepelin, umplute cu heliu, autoportante, care sunt de fapt lifturi. Acestea gliseaza in sus si in jos pe trunchiul copacului. Fiecare dintre aceste lifturi poate transporta aproximativ 80 de persoane. Frunzele sunt facute din materiale foarte usoare, imprumutate din industria spaaiala si sunt invelite intr-o membrana de ultima generatie", a declarat arhitectul in decembrie 2010.

 

 

Turnul din Taiwan este "eco", iar energia electrica se realizeaza cu ajutorul unor elice eoliene. Ploaia este captata intr-un bazin si mai apoi, dupa purificare, este refolosita.

Turnul "frunza", care a uimit Asia, ar urma sa coste circa 500 de milioane de dolari.

 

Citeste AICI detalii despre concursul international de proiecte!

Comentarii Facebook