Anunțul lui Kelemen Hunor: România e pregătită să aibă un președinte maghiar




Liderul UDMR, Kelemen Hunor, și-a lansat, vineri, la Miercurea Ciuc, candidatura la alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Acesta a declarat că pentru maghiari miza alegerilor este să îşi construiască viitorul în România, pe pământul natal.

Am demonstrat că suntem o comunitate puternică, care ne dorim să rămânem maghiari pe pământul natal, să ne construim viitorul aici. Aceasta este adevărata miză a alegerilor prezidenţiale. Avem posbilitatea de a spune ce gândim şi nu ne mulţumim doar cu ideea de a ne face auzită vocea, ci şi cu cea de a ne cere drepturile. Eu, dacă aş fi ales preşedinte, aş fi unul al oamenilor, deoarece statul este o comunitate a oamenilor. Un stat multinaţional, cum este România, va fi puternic şi respectat, dacă va soluţiona relaţia dintre majoritate şi minoritate, dacă minorităţile nu vor avea sentimentul periclitării identităţii lor”, a spus Kelemen în discursul său, potrivit Mediafax.

Președintele UDMR a mai precizat că, atunci când vorbeşte de autonomie, UDMR nu se gândeşte la separatism, la revizionism, şi le transmite românilor ”că steagul Ţinutului Secuiesc nu este al unui stat, ci al unei comunităţi”.

Întrebat, la finalul ceremoniei de lansare a candidaturii, dacă România este pregătită să aleagă un preşedinte maghiar, Kelemen Hunor a spus că România şi societatea trebuie să fie pregătite ”să nu ţină cont de etnia candidatului”, ci de pregătirea şi capacitatea acestuia

Întrebarea e dacă România e pregătită să aibă conductori de locomotivă maghiari, electricieni sau brutari maghiari. Eu cred că da, încet - încet, această ţară şi această societate trebuie să fie pregătite să nu ţină cont de etnia candidatului, ci să ţină cont de pregătirea, de capacitatea sa şi de modul cum vrea să conducă România. Eu cred că tot ceea ce am arătat în perioada de când sunt în politică, din 1997, este dovada cea mai importantă că aş fi capabil să fiu un bun preşedinte, un bun preşedinte al fiecărui om, românilor, maghiarilor, romilor, saşilor, sârbilor, tuturor celor care cred într-o Românie puternică”, a spus Kelemen.

Comentarii Facebook