Angajații Primăriei Cluj-Napoca vor primi un „spor de obezitate”. Cele opt ore de muncă la birou sunt „vătămătoare” pentru salariații Primăriei


Consilierii locali clujeni au votat joi, 7 iulie, acordarea de sporuri de 15% din salariul de bază funcționarilor din Primăria Cluj-Napoca pentru condiții de muncă „vătămătoare”. În această „categorie” este inclus și stresul profesional provocat de munca de la birou, hipertensiunea sau obezitatea. 

Hotărărea se bazează pe un raport din 2022 al Direcției de Sănătate Publică Cluj prin care se constată că salariații Primăriei Cluj-Napoca „îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă care presupun condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă”, notează adevărul.ro

Ce prevede legea 

Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (153/2017) prevede că salariaţii au dreptul să beneficieze de un spor de până la 15% din salariul de bază pentru astfel de condiţii. 

Legea prevede că se consideră condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă având în vedere următoarele criterii: 

  • a. înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă. 
  • b. existenţa unor indici de morbiditate la locurile respective de muncă
  • c. înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. 

În cazul Primăriei, este valabil doar cel de-al doilea criteriu – „existenţa unor indici de morbiditate la locurile respective de muncă”.

Care sunt „afecțiunile” angajaților primăriei, cauzate de locul de muncă 

Cele mai des întâlnite probleme constatate la angajaţii Primăriei sunt hipertensiunea arterială, supraponderabilitatea/obezitatea şi afecţiunile coloanei vertebrale

În raportul Direcţiei de Sănătate Publică se arată că condiţiile specifice de muncă din Primărie, munca statică de birou, stresul profesional, alimentaţia neadecvată, sunt doar o parte a din cauzele care determină aceste afecţiuni. Altfel spus, faptul că ai o muncă statică de birou nu este o cauză directă a obezităţii, ci e nevoie de o combinaţie de factori care includ şi alimentaţia deficitară şi lipsa activităţii fizice după terminarea programului de lucru.

În Primăria Cluj-Napoca sunt 100 de angajaţi cu boli de nutriţie şi metabolism: 17 cazuri de suprapondere, 30 de cazuri de obezitate grad 1, 12 cazuri de obezitate grad 2, 4 cazuri de obezitate grad 3.  În raport se arată că 23,13% dintre angajaţii consultaţi au suprapondere/obezitate (63 de cazuri), deci peste media naţională – 21,3% – cu un punct procentual. 

Hotărârea a trecut, în ciuda voturilor „împotrivă” ale USR, primarul Emil Boc având o majoritate confortabilă PNL-UDMR. „Toți stăm pe scaun 8 ore, toți lucrăm în condiții de stres”, a spus revoltată consilierul local USR, Adriana Cristian, care a avut un schimb dur de replici pe marginea acestei hotărâri cu primarul Emil Boc. 

Comentarii Facebook