Andrei Pleşu, sfaturi pentru viitorii jurnalişti din Cluj: Nu vă îndrăgostiţi de politică. Antonescu şi Băsescu sunt trecători

 

Fostul ministru de Externe al României, Andrei Pleșu le-a vorbit, vineri dimineața, studenșilor de la Jurnalism din Cluj-Napoca. Pleșu i-a sfătuit să nu se îndrăgostească de oamenii politici, dându-i ca exemplu pe Crin Antonescu şi Traian Băsescu.

 

”Politicul nu este un domeniu al absolutului, ci un domeniu al relativului existenţial. Prin urmare, este o aberaţie să te mişti în sfera politicului cu iubiri, ură, e ridicol să te îndrăgosteşti de Crin Antonescu, cum e ridicol să te îndrăgosteşti şi de Traian Băsescu. Oamenii care vorbesc ca nişte îndrăgostiţi pentru mine se descalifică. Nu vorbesc despre unul sau altul dintre oamenii politici, ăştia vin şi trec, rareori sunt ţinuţi minte, poate unul ca Becali, care spune lucruri formidabile. Nu vă îndrăgostiţi în politică, luaţi lucrurile aşa cum sunt, fără patos, aveţi voie să optaţi într-o direcţie sau alta, dar fără lacrimi, fără suspine, fără fălci încleştate. Nu este o zonă în care aceste lucruri sunt la ele acasă”, a spus Andrei Pleşu, ăn cadrul unui simpozion organizat la UBB Cluj. 

 

El a criticat și prezența la televizor a unor analiști, care habar nu au ce vorbesc. ”Văd mulţi oameni pe ecran care ne ceartă că nu am înţeles bine şi mă întreb cine sunt băieţii şi fetele astea? Dacă dezvolţi o opinie, mă aştept să te pricepi, ori eu văd în fiecare seară la televiziune oameni care au teorii despre tornade deşi nu au văzut niciodată vreuna. Sunt confiscat seară de seară de echipe de inşi care dăscălesc naţiunea şi nu ştim în numele cărei performanţe, cărei competenţe dovedite. Domnul Ciuvică, de exemplu, ce meserie are? E medic pediatru, de ce îmi explică de ani de zile cum stau lucrurile, în numele a ce? Cine e domnul Ciuvică? Vin tot felul de inşi să ne explice ce e adevărul şi democraţia, dar nu ştim care este competenţa lor reală”, a spus Andrei Pleşu în fața studenților. 

 

În nicio ţară nu am văzut o prezenţă atât de mare a politicienilor pe ecranele televiziunilor ca în România, la noi e inflaţie. Sunt un grup de băieţi şi fete care se simt bine împreună şi care ne lasă să ne uităm şi noi cât de bine se simt împreună”, a mai spus Andrei Pleşu, făcțnd referire la avalanșa de emisiuni de propagandă. 

 

Andrei Pleşu a participat la cel de-al XI-lea Simpozion naţional de jurnalism, având tema ”Obiectivitatea în jurnalismul românesc”.

 

 

Comentarii Facebook