Amnesty International acuza Romania ca incurajeaza segregarea in cazul evacuarii tiganilor de pe strada Coastei din Cluj

 

Amnesty International solicita autoritatilor romane sa gaseasca solutii locative pentru persoanele fara adapost evacuate.

 

Intr-un comunicat postat pe site-ul oficial www.amnesty.org se arata ca in urma evacuarii fortate din 17 decembrie o parte dintre familii au ajuns in conditii de locuit inadecvate iar altele au ramas fara adapost.

 

Amnesty International isi exprima ingrijorarea ca si alte comunitati de romi din Cluj ar putea fi evacuate in mod similar in perioada urmatoare.

 

"Acest obicei al evacuarilor fortate, fara consultari adecvate, notificari corespunzatoare si gasirea unor alternative locative perpetueaza segregarea si violeaza obligatiile internationale ale Romaniei", spune Andrea Huber, directorul adjunct pentru Europa si Asia centrala al Amnesty International.

"Cand familiile de romi sunt evacuate din casele lor impotriva vointei lor, ei isi pierd casele, bunurile, contactele sociale, accesul la munca si servicii publice", se mai arata in comunicatul organizatiei renumite in lupta pentru drepturile persoanelor aflate in dificultate.

 

Documentul Agentiei internationale arata ca in 15 decembrie 2010, 56 de familii au primit un preaviz de 48 de ore pentru evacuare, fara a exista vreo consultare sau a fi cautate alternative de locuit. Ca atare mai multe familii au ramas fara adapost deoarece nu au primit o camera in noua locatie unde au fost mutati romii si nici alte alternative, mai multi adulti si copii fiind obligati sa doarma sub cerul liber la temperaturi de -10 grade Celsius.

 

"Chinul familiilor de romi din Romania continua de multi ani. Este timpul ca autoritatile locale sa le furnizeze conditii adecvate de locuit in apropiere de servicii si facilitati publice, intr-o locatie sigura unde exista conditii sanitare", spune reprezentanta Amnesty.

 

Vezi si Sute de tigani de pe strada Coastei din Cluj-Napoca sunt evacuati - VIDEO

Comentarii Facebook