Amendă de 20.000 lei pentru constructorul blocului de pe Edgar Quinet după ce strada a luat-o la vale


Inspectoratul de Stat în Construcții a aplicat o sancțiune de 20.000 lei pentru executantul lucrărilor de pe șantierul blocului de pe strada Edgar Quinet pentru organizarea necorespunzătoare și executarea lucrărilor de construcții fără responsabili tehnici cu execuția autorizați. Șantierul de la nr. 18 început în luna aprilie a panicat riveranii din zonă după ce drumul a început să se surpe. Beneficiarul investiție, citat de stiridecluj.ro a spus că a oprit lucrările, că va remedia toate problemele apărute dar și că alunecările de teren au apărut având în vedere că drumurile din zonă sunt realizate fără fundații.

Inspecția de Stat în Construcții din Cluj și Primăria au efectuat un control în etapa de execuție pe șantierul blocului de pe Edgar Quinet nr.18 în 14 aprilie. Atunci s-a dispus oprirea lucrărilor, punerea în siguranță a zonei și efectuarea unei expertize tehnice în domeniul Af (rezistența mecanică și stabilitatea masivelor de pământ) pentru evaluarea respectării cerinței de rezistență și stabilitate a amplasamentului precum și a imobilelor învecinate. „Obiectivul este în evidența ISC Cluj. Totodată a fost încheiat un proces verbal de constatare și sancționare prin care executantul lucrărilor a fost sancționat cu amendă în cuantum de 20.000 lei”, a arătat Inspectorul de Stat în Construcții într-un răspuns adresat Actualdecluj.ro.

Potrivit ISC amenda a fost aplicată executantului lucrărilor pentru „organizarea necorespunzătoare și neaplicarea sistemului de management al calității, precum și realizarea de construcții fără specialiști responsabili tehnici cu execuția autorizați sau care dețin certificate echivalente, recunoscute în condițiile legii”, potrivit Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.

Șantierul blocului cu parter și 3 etaje autorizat pe strada Edgar Quinet, la nr.18, în zona blocurilor din Cluj-Napoca edificate în pădurea Făget, a creat panică printre riverani după ce drumul din zonă spre blocurile de locuințe a început să se surpe. Poliția locală și Inspectoratul de Stat în Construcții au efectuat verificări în zonă.  Strada Edgar Quinet de-a lungul căreia s-a dezvoltat un adevărat cartier în timpul mandatului actualei administrații a fost preluată și asfaltată de Primăriei, însă a rămas un pericol pentru pietoni, neavând trotuare sau iluminat public.

Șantierul în cauză este pe strada Edgar Quinet nr.18 și a fost autorizat pe societatea Luxiana Management. Aici urmează să se edifice un bloc cu parter și 3 etaje. Proiectanți sunt arhitecții de la Atelier Schmidt. Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat de Primărie în 2019. Antreprenor general este Concrete Wood SRL iar constructor este Boom Expert Construct.

Beneficiarul investiției, Daniel Măluțan de la Luxiana Management, firma pe care Primăria a eliberat autorizația de construire pentru blocul cu 3 etaje de pe strada Edgar Quinet nr.18, citat de stiridecluj.ro, a spus că problemele au apărut deoarece drumul din zonă nu are fundații și a arătat că va remedia toate deficiențele. Beneficiarul a mai spus pentru aceeași sursă că a oprit șantierul și că utilajele de la fața locului nu fac altceva decât să pună în siguranță zona. El a mai avertizat riveranii să manifeste precauție și să nu lase copiii să tranziteze zona afectată.

Strada Edgar Quinet a fost preluată de Primărie în 2016, în urma unei campanii și a sesizărilor riveranilor, a fost asfaltată, însă nu s-au amenajat trotuare sau nu s-a echipat zona cu iluminat public. Artera a fost creată în baza unui PUZ inițial făcut de Arhimar. Acesta prevedea blocuri cu maxim 4 niveluri. În realitate s-au făcut construcții mult mai înalte și s-a ajuns ca această stradă să deservească un adevărat cartier, totul în timpul mandatului actualei administrații Boc. Sunt apartamente vândute oamenilor, spre exemplu, la etajul 3 în actele inițiale, dar unde în realitate cei care s-au mutat în ele trebuie să apese pe 5 când se urcă în lift pentru a ajunge acasă, conform actualdecluj.ro

Ca să îi liniștească pe oameni, în 2016, municipalitatea a introdus și o linie de autobuz care să deservească această zonă. Blocurile de pe Edgar Quinet, edificate cu ziduri de beton între ele ca să consolideze zona despădurită, sunt date exemplu de urbanism așa nu de către arhitecții care au lucrat la ghidurile de regenerare urbană din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030 la care lucrează Banca Mondială pentru Primăria Cluj-Napoca.

Potrivit oficialilor Primărie, artera Edgar Quinet face parte din proiectul Centrurii Metropolitane și va fi modenizata odată cu realizarea respectivului obiectiv de investiții.


Comentarii Facebook