Adrian Oros, președintele Forța Dreptei Cluj: ”N-au avut curaj să desființeze pensiile speciale, s-au apucat să atace pensiile private”


Guvernul lansează un nou atac la Pilonul II de pensii. După ce au mărit taxele și impozitele atât anul trecut cât și anul acesta, după ce au lovit în toată partea activă a societății românești, guvernanții au pus ochii pe pensiile private. 

Modificările făcute de guvern la Legea pensiilor vor avea un impact major asupra stabilității Pilonului II de pensii private obligatorii. 

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România atrage public atenția asupra unei prevederi în proiectul noii legi a pensiilor care va exclude definitiv din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesioniști (PFA, II, IF, DDA etc.), și manageri angajați cu contract de mandat. Aceasta se adaugă milionului de salariați deja excluși cu contribuțiile viitoare până în 2028 (construcții, agricultură, industrie alimentară, IT). 

Astfel, în Art. 35 alin. (2) din proiectul noii legi a pensiilor, prevederea în vigoare în prezent (potrivit căreia la Pilonul II contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS) este înlocuită de o prevedere care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat etc.). Modificarea legislativă este aparent minoră – înlocuirea unui „sau” cu un „şi” – dar produce efecte dramatice pentru aproape un milion de români și pentru Pilonul II ca sistem. Modificarea este prezentă doar la alin. (2), care se referă la contribuția virată Pilonului II, nu și alin. (1), care se referă la contribuția virată la bugetul public de pensii.

După 15 ani de activitate, fondurile de pensii private Pilon II au circa 8,1 milioane de participanţi, 117 miliarde de lei acumulaţi, dintre care trei sferturi reprezintă contribuţiile virate în sistem şi un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câştigul net adăugat în conturile celor care cotizează la fondurile de pensii private, conform prezentării de ieri a preşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, susţinute în ocazia unui eveniment găzduit de BNR.

În acelaşi timp, fondurile de pensii private din Pilonul II au efectuat deja plăţi în valoare totală de 1,7 miliarde de lei către 130.000 de beneficiari, cifră aşteptată să depăşească două miliarde lei până la finele lui 2023 şi să continue să crească exponenţial în anii următori”, a declarat senatorul Adrian Oros.

Comentarii Facebook