70% dintre angajații din companiile IT din Cluj nu au ce lucra! Soluție: folosirea lor la digitalizarea Primăriei Cluj- Aurelia Cristea (PSD)

Proiect pilot de digitalizare a Primăriei Cluj-Napoca- o soluție pentru criza IT din Cluj - Angajații marilor firme ar putea ajuta la digitalizarea administrației: ,,Să nu îi lăsăm să plece cu companiile care se relocă”-Aurelia Cristea PSD


La Cluj, companiile IT stau cu 70% din angajați fără să aibă de lucru. Soluție: folosirea lor la digitalizarea a Primăriei Cluj- Aurelia Cristea

Angajații marilor companii de IT cu sedii în Cluj-Napoca ar putea fi o resursă valoroasă pentru procesul de digitalizare al administrației locale. Această digitalizare ar presupune existența unei baze de date comune, din care fiecare entitate care are nevoie să își extragă datele necesare, astfel încât, atunci când clujeanul depune o cerere la Primăria Cluj-Napoca, să nu mai fie plimbat de la un ghișeu la altul, ci cererea lui să treacă singură de la un departament la altul, acolo unde este necesar. 

Municipiul Cluj-Napoca are nevoie de o schimbare a modului în care sunt integrate tehnologiile digitale la nivelul administrației locale, susține Aurelia Cristea. Aceasta propune un pproiect de digitalizare care include o bază de date care să conțină toate informațiile relevante pentru clujeni.

,,Am în momentul acesta în proiectul meu pentru candidatura la Primăria Cluj-Napoca, transformarea digitală a municipiului și a transformare adigitală a administrației locale. Asta nu este o chestiune care are legătură doar cu publicarea unor informații pe care le găsim pe site-ul Primăriei ci are legătură cu posibilitatea de a pune într-un sigur loc o bază de date cu toate informațiile de care avem nevoie, de tip open-data, de unde fiecare entitate care are nevoie de acele informații să-și le poată extrage și să le prelucreze în fundamentarea unei decizii.”, a explicat candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca. 

Aurelia Cristea dorește implementarea acestui proiect pilot care să digitalizeze complet administrația locală. Acest lucru ar scădea semnificativ costurile și ar răspunde mult mai eficient solicitărilor cetățenilor. 

,,Până când să ajungem să migrăm acele date într-o astfel de platformă, eu mi-aș dori cala Cluj să avem un proiect pilot prin care realmente transformăm administrația publică locală și cea județeană într-una digitalizată complet. Asta ne va ajuta în a reduce niște costuri, în a creea în cadrul departamentelor din Primărie și din Consiliul Județean o cultură a colaborării și a soluționării într-o manieră mult mai rapidă a solicitărilor venite dinspre cetățeni. Este extrem de important ca prima dată să realizăm această transformare digitală pe fiecare entitate. Administrația locală Cluj poate fi un facilitator în sensul acesta, în care acest lucru se realizează între toate departamentele Primăriei și cetățeanul are o singură solicitare pentru orice fel de problemă, iar solicitarea se duce pe la toate departamentele și se activează ca istoric al cetățeanului respectiv”, a mai adăugat Aurelia Cristea, candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca. 


Ce presupune digitalizarea Primăriei Cluj-Napoca?


,,Primăria trebuie să aibă un portal în care fiecare cetățean să se înscrie, și pe baza ID-ului respectiv să-și poată rezolva foarte ușor orice problemă are și să aibă acces la informațiile care îl privesc pe el ca și cetățean. Acest lucru ar scădea costurile privind tot ceea ce înseamnă prelucrarea informațiilor, îți dă oportunitatea să iei o decizie mult mai justificată și mai argumentată. Dincolo de asta, își dă posibilitatea să oferi un serviciu public de calitatea răspunzându-i foarte rapid cetățeanului la solicitarea lui. Transformarea asta digitală practic rezolvă o chestiune de care toată lumea în Cluj se plânge în acest moment, transparența. Noi nu avem transparență în actul public de administrație”, a completat Aurelia Cristea.

Candidatul PSD este de părere că acest lucru ar rezolva una dintre problemele majore ale Clujui, lipsa transparenței, dar este și o soluție pentru criza din IT care deja începe să își facă loc pe piața clujeană.  

Aurelia Cristea, candidatul PSD la Primăria municipiului Cluj-Napoca, susține că, criza din domeniul IT, alimentată de decizia unor companii de a-și muta activitatea în alte țări, ar putea fi amortizată prin implicarea specialiștilor care lucrează în acest domeniu în digitalizarea Primăriei Cluj-Napoca. 

,, La Cluj avem o comunitate de peste 20.000 de persoane care lucrează în IT, cred că spre 30.000. În momentul acesta ne confruntăm cu o criză în domeniul acesta. Avem deja peste 1000 de angajați care au fost concediați, mai sunt și alte companii în aceeași situație. Companiile stau în momentul acesta undeva în proporție de 70% cu angajați care nu au de lucru, și îi mențin fără să aibă proiecte pe care să lucreze. Ce putem face noi având această disponibilitate și acest nou HUB aici la Cluj de resursă umană calificată, este să folosim resursa în acest proces de digitalizare a administrației, să nu îi lăsăm să plece cu companiile care se relocă, în India de exemplu, ci să le oferim aici posibilitatea de a lucra împreună cu administrația locală și agenții economici în această transformare digitală de care avem nevoie.“, a explicat Aurelia Cristea.

Acest articol este unul publicitar al PSD, oferit în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie 2024. Cod mandatar CMF: 21240002

Comentarii Facebook