Picturi cu femei în sânii goi într-o biserică din județul Cluj


Într-o biserică din județul Cluj, se află pictate icoane cu diavoli și femei dezbrăcate, total neobișnuite pentru un lăcaș de cult ortodox. 

Biserica din lemn de la Agârbiciu a fost construită în secolul 18. Nu există indicatoare care să arate că există un monument istoric în zonă. Singurul drum care duce la lăcaş este o potecă. Intrarea în biserică are puţin peste un metru. Lângă uşă, două picturi atrag atenţia: o femeie muşcată de sâni, de doi şerpi, şi un diavol care îşi face nevoile în oala pusă pe foc de o femeie. Preotul paroh are explicaţii pentru ineditele murale.

"Picturi moralizatoare. Muierea sau femeia care nu naşte prunci sau descântătoarea. Femeia care face avort şi ca femeile să vadă, să nu săvârşească aceste fapte. Femeile să nu apeleze la serviciile descântătoarelor, vrăjitoarelor", a spus Vasile Pop, preotul paroh, potrivit Realitatea.net.

Picturile care reprezintă un diavol care își face nevoile într-o oală și doi șerpi care mușcă sânii goi ai unei femei, aparţin vestitului artist Dimitrie Ispas. "Avem inscripţia care menţionează faptul că biserica s-a închinat hramului Sfintei Treimi, că a fost pictată în zilele împăratului Francisc al II-lea, la 1800, de către pictorul Dimitrie Ispas", a mai spus preotul paroh.

Biserica din lemn, monument istoric este mândria localnicilor, dar aceștia spun că trebuie recondiționată. Preotul paroh spune că nu are banii necesari pentru pentru restaurarea bisericii. "Costul unei asemenea restaurări este peste puterea financiară a credincioşilor din parohie", a precizat preotul.

De teamă ca turnul să nu se prăbușească, clopotul bisericii este tras tot mai rar.

Comentarii Facebook