Duminica 28 Aprilie

Zimbrii din Munții Făpăraș s-au adaptat perfect în sălbăticie - VIDEO


În Munții Făgăraș au fost eliberați zimbri adulți acum 3 ani, iar acum se văd rezultatele. Familiile de zimbri s-au adaptat perfect. 

Munții Făgăraș se bucură în acest moment de 56 de zimbri în libertate, care s-au adaptat perfect în sălbăticie. La aproape 3 ani de la debut, programul nostru de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș și misiunea de a reface de la zero populația celui mai mare mamifer terestru din Europa (Bison bonasus) este un succes”, scriu cei de la Conservation Carpathia.

Zimbrii au fost reintroduși în România în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Țarcu și Munții Făgăraș.

Zimbrul (Bison bonasus) este o specie de bizon care se găsește tot mai rar în Europa. Pe vremuri era prezent aproape în toată Europa, însă, cu timpul, din cauza vânătorii excesive, a braconajului, dar și a reducerii și fragmentării habitatului, zimbrul a dispărut din multe ţări. În Europa de Vest, zimbrii au dispărut încă din secolul al XI-lea, în schimb în estul Europei au supravieţuit până târziu după 1927.  

În Tara Moldovei ultimul zimbru a fost ucis în 1762, iar în Transilvania în 1790. Singura țară în care nu au dispărut în totalitate a fost Polonia unde există în prezent cea mai mare populație de zimbri liberi. 

Pe măsură ce zimbrii se vor înmulţi, se vor reface habitatele degradate, iar fauna sălbatică se va reîntregi, este de părere Adrian Aldea, specialist în cadrul Fundației Conservation Carpathia: ”Este vorba de un proiect mai amplu, pe care-l desfăşoară Fundaţia Conservation Carpathia, de creare a unei zone de sălbăticie, una dintre cele mai mari din Europa, printre care se află şi reintroducerea castorului şi a zimbrului, acolo unde aceste specii lipsesc. 

Zimbrul lipseşte în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor în care au fost reintroduceri. Este un animal maiestuos, pe cale de dispariție, este o specie umbrelă care poate să contribuie la instalarea altor specii, la refacerea lanţului trofic”.

Vestul Carpaților Meridionali este unul dintre cele mai mari nuclee de sălbăticie din Europa formată din trei arii naturale protejate: Parcul Național Retezat, Parcul Național Domogled - Valea Cernei și situl Natura 2000 Munții Țarcu. Încă din 2014, Rewilding Europe și WWF România derulează un proiect pentru a reintroduce zimbrul în aceste locuri. Astăzi, zeci de  de animale străbat liber cele două zone de resălbăticire din Munții Țarcu și Munții Poiana Ruscă. 

Comentarii Facebook