Votul României la Eurovision 2022 a fost anulat din cauza unor suspiciuni de fraudă în sistemul de votare


Scandal la Eurovision cu presupuse tentative de manipulare a votului de către juriile din șase țări. Chiar și concurentul din România a avut de suferit din cauza „problemelor tehnice”. 

Organizatorul concursului Eurovision 2022 a decis să elimine juriile din șase țări participante din calculul notelor obținute pentru melodiile cu care au concurat în semifinala acestui sezon, totul, spun ei, „din cauza unor neregularități”, declară reprezentanții Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU). 

EBU nu menționează explicit cele șase țări, dar potrivit EscXtra ar fi vorba despre România, alături de juriul din Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.

Votul româniei, anulat din cauza „unor tipare incorecte detectate în rezultate”

Organizatorul Eurovision anunță în comunicatul emis chiar în noaptea finalei că juriile din cele șase țări au fost eliminate din calculul final al notelor după ce un observator independent a detectat „anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale.

Fiecare din cele 40 de țări participante a furnizat în finală câte două seturi de note pentru cei 25 de finaliști: notele juriului și notele publicului. În timpul finalei, notele oferite de juriile din mai multe țări nu au fost anunțate din studiourile televiziunilor partenere, ci de un reprezentant al organizatorilor.

În cadrul analizei votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări”, au declarat printr-un comunicat cei de  la EBU.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului”, au mai explicat aceștia. 

România, locul 18 la Eurovision 2022

La ediţia Eurovision Song Contest 2022 de la Torino, reprezentantul României, WRS, s-a clasat pe locul 18 (din 25 de finalişti) cu 64 de puncte. Republica Moldova, cu 253 de puncte, a încheiat concursul pe locul 7.  

eurovision punctaj.jpg

Ediţia Semifinalei Eurovision Song Contest 2022 de la Torino a fost câştigată de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu melodia „Stefania” care a primit din partea publicului 439 de puncte şi un total de 631 de puncte.

Vezi și: VIDEO - EUROVISION 2022: România s-a calificat în finală cu melodia „Llámame”, interpretată de artistul Wrs

România a acordat cele mai multe puncte, 12, Ucrainei. Punctajul a fost anunţat din partea României de Martin Osterdahl, după o problemă tehnică de conectare.Comentarii Facebook