VIDEO/FOTO - Povestea bunicului refugiat care a înduioșat Ucraina, după ce a fost filmat legănându-și nepoțica


Un bunicuț refugiat ucrainean a plecat dintr-un sat din estul țării, luăndu-și cu el nepoțica de câteva luni și a ajuns într-un centru de refugiați din Zaporojie, acolo unde au fost surprinse imaginile care l-au făcut celebru pe bărbat. Imaginile cu el, la cei 84 de ani ai săi, calm, dar îngrijorat în același timp, ținând fetița în brațe și legănând-o ușor, au făcut înconjurul lumii. 

Bunicul care își adoarme nepoțica în brațele sale a înduioșat multe persoane din întreaga lume, imaginile cu acesta și bebelușul au fost difuzate în toată Ucraina, acolo unde astfel de imagini aduc speranță. Totul a început cu un video publicat pe pagina de TikTok a celor de la UNICEF Ucraina

O armată întreagă de jurnaliști a pornit în căutarea buniclui

Jurnaliștii ucraineni au pornit pe urmele sale, cu speranța că-l vor găsi pe cel care a devenit simbolul modestiei și simplității ucrainenilor.  Plecase din centrul de refugiați din Zaporojie și nici în orașele din apropiere nu l-au găsit. Publicația TSN a aflat că îl cheamă Valentin Platov, are 84 de ani și este din satul Stepove, 50 de kilometri de Zaporojie.

L-au găsit tocmai în vestul țării, la Ivano-Frankivsk. Bărbatul de 84 de ani condusese 1.000 de kilometri. „Am folosit pentru prima oară navigarea pentru mașină. Mă cam dor mâinile”, a spus Valentin Platov pentru televiziunea 1+1, citată de TSN.

valentin rusia interviu.png

„Am acceptat să plec doar pentru a-mi duce familia în siguranță”

Acasă aveam o vie, aveam capre, găini, o grădină mare, aveam de toate. Le-am lăsat în urmă. Nu mă gândeam că va fi un război aici”, a spus bătrânelul Valentin. Acesta susține că în momentul în care inamicul a ajuns în sat și a început să descarce armele, sa ândir că el și familia lui nu vor păți nimic pentru că sunt civili. Însă a realizat că totuși trebuie să plece cât mai repede de acolo pentru siguranța tuturor. 

Fiind unicul șofer din familie, Valentin n-a avut de ales și a plecat cu cei dragi de acasă imediat după ce situați as-a întețit. „Am acceptat să plec doar pentru a-mi duce familia în siguranță”, a spus Valentin Platov, conform sursei citate.

valentin rusia in masina.png

O biserică le-a fost adăpost 

Ajunși inițial la Zaporojie, într-o tabără de refugiați unde au primit de mâncare și adăpost, Valentin a fost filmat în timp ce o legăna pe nepoțica sa. „Un copil e un copil. Trebuie să fie legănat ca să poată să doarmă. Am legănat-o și pentru ca ea să nu vadă niciodată ceea ce am văzut eu”, a spus bărbatul. 

Din Zaporojie, familia a plecat în vest, spre Ivano-Frankivsk. Adică circa 1.000 de kilometri distanță față de satul lor. Acolo au găsit adăpost într-o biserică.

Întrebat de jurnaliști cum a fost călătoria, Valentin a recunoscut că a fost „pentru prima oară în viață” când a condus așa de mult, 1.000 de kilometri. Mai mult, „am folosit pentru prima oară navigația mașinii”, GPS-ul necesar pentru a ajunge în partea opusă a țării.

Familia Platov e hotărâtă acum să reia viața în orașul din vestul Ucrainei unde s-au adăpostit.

valentin rusia familie.png


Comentarii Facebook