VIDEO/FOTO - Imagini cu turiști mergând în noroi cu schiurile, un adevărat simbol al unei ierni fără zăpadă în Europa


După un decembrie lipsit de zăpadă, luna ianuarie vine cu vreme de primăvară. Indiferent dacă sunt sceptici ai încălzirii globale sau precocupați de temă, locuitorii Europei sunt preocupați de vremea fără precedent: temperaturi-record în aproape toate țările, pârtii fără zăpadă, peisaj de toamnă pe crestele munților.

Un clip cu schiori care merg prin mocirlă, la baza unei pârtii, a adunat aproape 670.000 de vizualizări pe TikTok. Sunt imagini din stațiunea Wengen, aflată în Alpii Elveției. „Sezonul de schi din Elveția este diferit, în loc de un peisaj de iarnă, pârtiile sunt verzi cu câteva zone de zăpadă”, scrie site-ul elvețian Switzerland Times.

Wengen este o mică localitate la înaltă altitudine, 1.200 de metri, cuibărită în versanții din zona Bernese Oberland. Cel mai ușor se ajunge de jos, din vale, cu telecabina. Acum, sus nu e zăpadă naturală.

Reacțiile oamenilor la filmările cu schiorii în noroi au fost numeroase. „Nu mai este niciun sport de iarnă. Mai bine mergi cu bicicleta sau la plimbare”, este unul dintre comentarii.

Șocul a fost foarte mare chiar dacă noroiul este doar la baza pârtiilor, căci administratorii stațiunii au folosit tunurile de zăpadă pentru a nu pierde complet turiștii. „Este doar pe o porțiune de 20-30 de metri, restul pârtiei a fost acoperit de zăpadă”, spune directorul de turism al stațiunii, Rolf Wegmuller, pentru publicația elvețiană, potrivit Libertatea

La fel s-a întâmplat și în alte stațiuni din Elveția, unde imaginile de la baza pârtiilor nu dau deloc impresia că se pot practica sporturi de iarnă.

fara z 1.PNG

Nu doar Alpii duc lipsă de zăpadă, ci și ceilalți munți din Europa. Inclusiv în România, pe crestele munților, este mai degrabă un peisaj de toamnă.

fara z 2.PNG

Avertismentul experților

Stațiunile lipsite de zăpadă, dar și temperaturile ridicate din ianuarie sunt ceea ce climatologii numesc noua normalitate din Europa.

Iernile devin mai călduroase din cauza încălzirii globale”, a declarat Freja Vamborg, climatolog la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, pentru Reuters. La rândul său, Robert Vautard, directorul Institutului Pierre-Simon Laplace din Franța, a declarat că temperaturile neobișnuit de calde ar putea fi înregistrate și în perioada următoare. „Acesta este, de fapt, un eveniment relativ de lungă durată”, a spus Vautard.

Un eveniment care va aduce mai multe valuri de căldură, cu o durată și o intensitate mai mari, după cum subliniază Friederike Otto, climatolog la Colegiul Imperal din Londra.

Sursa foto: Libertatea

Comentarii Facebook