Vești bune pentru studenți! Universitățile nu vor mai putea modifica taxele de școlarizare pe perioada ciclului de studii


Studenții înscriși la instituţiile de învăţământ superior în regim de taxă vor plăti sume fixe pentru întreg ciclul de studiu, potrivit unei noi legi promulgate de președintele Klaus Iohannis.

 Astfel, cuantumul taxelor de şcolarizare va fi comunicat viitorilor candidaţi din timp, iar instituțiile de învăţământ superior nu vor putea schimba taxele  pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

„În instituţiile de învăţământ superior de stat învăţământul este gratuit, pentru cifra de şcolarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, şi cu taxă.

Cuantumul taxei de şcolarizare este propus de consiliul de administraţie, aprobat de senatul universitar şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor la data publicării ofertei educaţionale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat”, prevede legea promulgată de către şeful statului, potrivit agerpres.ro.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege această modificare le va oferi studenților garanția că nu vor fi afectați de mărirea taxei în timpul anilor de studiu, ceea ce în unele cazuri ar fi dus chiar și la renunțarea studenților la program. 

"De ani buni, universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul 'cu taxă', modificând după bunul plac taxele de şcolarizare în timpul perioadei de studiu.

Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ 'cu taxă' în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor", au explicat iniţiatorii actului normativ. 

Comentarii Facebook