Duminica 5 Februarie

Veste bună chiar de Ziua Națională a României: Ia românească, cămașa cu altiță, a fost inclusă în Patrimoniul UNESCOComitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

Anunţul a fost făcut joi, chiar de Ziua Națională a României, de deputatul Ana-Maria Cătăuţă, preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Naţională a României reprezintă recunoaşterea universală a frumoasei poveşti despre una dintre tradiţiile izvorâte din aceeaşi rădăcină comună a României şi Republicii Moldova. Cămaşa cu altiţă, ia românească aşa cum este cunoscută de toţi, reprezintă o moştenire transmisă, din dragoste şi cu dragoste, din generaţie în generaţie. Purtată de fete şi femei, pictată şi cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regină Maria şi Familia regală a României, cămaşa cu altiţă este unul dintre elementele identitare care ne dau forţă şi putere”, arată aceasta într-un comunicat transmis Agerpres.

Recunoaşterea şi includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi

Potrivit acesteia, includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi, însă, pe lângă aceste responsabilități, această decizie aduce și prilejul de a intra în noi proiecte creative care să pună România pe harta lumii și din punct de vedere cultural-tradițional. 

Onoranta recunoaştere şi includerea în Patrimoniul UNESCO atrage după sine şi o serie de responsabilităţi, dar sunt convinsă că vom reuşi să implementăm un set clar şi coerent de politici publice pentru susţinerea artei confecţionării cămăşii cu altiţă şi promovarea acesteia. De asemenea, îmi pun mari speranţe că vom reuşi să atragem în jurul acestui proiect toate ideile creative şi îndrăzneţe”, a mai declarat Ana-Maria Cătăuță.

Le mulţumesc public tuturor celor care au contribuit la această victorie, prin seriozitate şi dăruire, şi, mai ales, prin perseverenţă. Recunoştinţa mea se îndreaptă şi către foştii preşedinţi ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputatul Mihai Weber şi Ionel Palăr, care, prin deciziile luate în momente potrivite, au contribuit esenţial la includerea cămăşii cu altiţă în Lista Reprezentativă a elementelor de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanităţii”, mai spune președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Sursa foto: monitorulexpres.ro

Comentarii Facebook