Ungaria, acuzată că a „umflat” numărul de refugiați din Ucraina. Vecinii noștri speră să primească mai mulți bani de la UE?


Guvernul de extremă-dreapta din Ungaria a fost acuzat că a umflat numărul de refugiați ucraineni pe care îi adăpostește, în încercarea de a obține fonduri europene pentru a le finanța bunăstarea, transmite The Guardian.

Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare de la Budapesta, administrația Fidesz a lui Viktor Orbán – care și-a proclamat anterior ostilitatea față de cei pe care îi consideră migranți ilegali – a afirmat că a acceptat mai mulți refugiați care fug din Ucraina decât orice altă țară vecină, după ce a luat în considerare populația Ungariei, de 9,6 milioane de locuitori.

Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat că Ungaria a primit peste 540.000 de persoane care au fugit din calea conflictului, o cifră care, potrivit acestuia, reprezintă între cinci și șase refugiați la fiecare 100 de locuitori maghiari.

Cu toate acestea, Comitetul Helsinki din Ungaria, un ONG pentru drepturile omului dedicat ajutorării refugiaților, a calificat statisticile drept „înșelătoare” și a declarat că majoritatea celor care au sosit au călătorit ulterior în alte țări. Numărul de refugiați din Ungaria este mult mai mic decât cifrele oficiale, a insistat comitetul.

De asemenea, a afirmat că guvernul ungar nu a luat măsuri adecvate pentru a-i informa pe cei care au ales să rămână în țară cu privire la dreptul lor la protecție și a adăugat că eforturile de comunicare ale Ungariei au fost mai puțin importante decât cele ale vecinilor Polonia și Slovacia, care au pus la dispoziție formulare online pentru a solicita protecție.

În pofida exodului masiv din Ucraina, până la 27 martie, conform cifrelor oficiale, doar 7.749 de persoane au solicitat statutul de protecție temporară în Ungaria, care le dă dreptul la asistență socială, inclusiv la locuință, dreptul la muncă și acces la educație, așa cum prevede o decizie a UE privind modul în care ar trebui să fie tratați cei care fug de invazia rusă în cadrul blocului comunitar.

Márta Pardavi, copreședinta comitetului Helsinki, a declarat că numărul relativ scăzut de solicitanți a arătat că mulți refugiați sunt doar în trecere prin Ungaria, în timp ce alții au dificultăți în a obține informații despre drepturile lor.

Câte persoane au intrat la graniță nu înseamnă nimic în legătură cu numărul celor care rămân mai mult decât timpul necesar pentru a tranzita Ungaria”, a spus ea. „În realitate, sunt mult mai puțini refugiați ucraineni care stau în Ungaria”.

Articolul integral poate fi citit pe g4media.ro

Foto: Inquam Photos/Bogdan Buda

Comentarii Facebook