Sambata 5 Octombrie

„Taxa de înmormântare” îi nedumerește pe angajați: „Nu l-am cunoscut niciodată pe coleg, dar doamna de la HR este devastată”


Un angajat român și-a exprimat public dilema după ce i s-a cerut să contribuie cu 100 de lei pentru o coroană de înmormântare destinată unui coleg pe care nu l-a cunoscut niciodată, deoarece lucra într-o altă locație a companiei. 

Situația l-a pus în dificultate pe tânăr, mai ales că este pentru prima dată când se confruntă cu o astfel de cerere la locul de muncă.

„Ar trebui să contribui minim 100 de roni pentru coroana de înmormântare al unui coleg de serviciu pe care nu l-am cunoscut niciodată, pentru că lucrează în altă locație? Doamna de la HR este devastată pentru că lucra cu el zilnic și a trimis e-mailuri, înștiințări, etc. Este prima dată când mi se întâmplă așa ceva la un job. Ce este corect de făcut și ce este util pentru viitor?”, se întreabă angajatul.

Contrar așteptărilor, mulți consideră că e un gest de bun simț să contribui în această situație. Singurul sfat a fost să i se ofere familiei îndoliate banii, ci nu să fie cheltuiți pe coroane și alte lucruri inutile:

„Dacă tot faceți un gest, trimiteți banii familiei pentru că ei au nevoie, nu dați pe coroana aia odioasă”;

„Sper că nu sunteți 50 în echipă și cumparati o coroana de 5000 de roni. Cel mai de bun simț ar fi ca banii să meargă către familia lui. Acuma tu decizi ce și cum”;

„Ca persoană care și-a pierdut tatăl, acum un an și a văzut cât de mult se cheltuie cu o înmormântare… Cel mai bun sfat pe care pot să-l ofer este: nu cumparati flori și alte balarii. Mai bine banii strânși ajung direct la familie. Cu siguranță, banii ăia ajută mult mai mult decat niște flori care se usucă. Și dacă nu vrei sa pui bani, să știi ca e ok sa nu pui, sau dacă nu vrei să pui 100, pune cât consideri tu că e ok”;

„Chiar dacă nu ai cunoscut acel coleg, este bine totuși să contribui, asta din respect și din empatie pentru anumiți colegi care poate sunt devastati. Vei fi văzut bine în companie că totuși te-ai gândit să faci un gest frumos. Și contrariul e valabil, în cazul în care nu contribui, posibil să se creeze anumite antipatii față de tine pentru că ai ales să ignori această situație.

Și în general, cauta să vorbești cu persoanele afectate, să le ridici moralul, și asta ajută mult”.

Se pare că discuțiile l-au făcut pe angajat să nu mai ezite: „Am trimis 150, cu precizarea că aș vrea să fie pentru familie, nu pentru coroană. Doamna de la HR a spus că oricum acolo se duceau, și coroana costa puțin. A părut ceva de bun simt și în concordanță cu răspunsurile de aici. Hai că nu e lumea chiar așa rea”. 

Comentarii Facebook