Statul vrea să angajeze 5.000 de poliţişti. Vezi care sunt cele 5 criterii cerute


Se întâmplă ca doi poliţişti să fie nevoiţi să menţină ordinea chiar și în șapte comune. Este o situaţie des întâlnită în mediul rural, acolo unde numărul agenților este mult prea mic. Ministerul de Interne speră să rezolve asta: caută mai bine de 5.000 de noi angajaţi. Chiar și așa, polițiștii spun că tot n-ar fi destul.

Întrebat dacă de obicei sunt polițiști în sat, un localnic răspunde: „La noi aici nu sunt, dar circulă ...”. „Suntem nevoiți să intervenim doi polițiști pe raza a 5-6, chiar 7 comune ... Iar noi ajungem în 30 de minute, în condițiile în care mai stăm și în telefon să ne spună adresa pentru că nu cunoaștem zona”, mărturiseşte un poliţist. 

MAI vrea să angajeje 5.000 de poliţişti

Ministerul de Interne vrea să angajeze mai bine de 5.000 de polițiști. Oamenii spun, însă, că vor fi în continuare mult prea puţini pentru a acoperi deficitul. „Nu sunt suficiente, întrucât la acest moment avem un polițist care este nevoit să lucreze cât pentru trei. Nu vom reuși decât să facem o cârpeală, cu ghilimelele de rigoare, a sistemului, dar nu vom contribui așa cum trebuie la siguranța cetățeanului”, este de părere Dan Saltelechi, sindicatul Europol.

Ministerele fac angajări. Statul caută candidaţi

Mai mult, alte peste 2.000 de persoane ar urma să ajungă în alte instituții ale ministerului. „Structurile vizate, printre altele, sunt Poliția, Poliția de Frontieră, IGI, IGAV, Direcția Generală de Pașapoarte, Direcția Medicală”, a declarat Monica Dajbog, Ministerul Afacerilor Interne. 200 dintre noii angajaţi ar urma să ajungă la Inspectoratul pentru Imigrări, acolo unde deficitul se simte cel mai tare. „Structura actuală a IGI datează din 2016, deși activitatea instituției a fost constant intensificată, inclusiv în ultimele luni ca urmare a conflictului din Ucraina”, a precizat Monica Dajbog.

Cinci criterii pentru a deveni poliţist

Posturile vor fi ocupate fie de absolvenții școlilor MAI, fie de oameni angajați din sursă externă. Sunt câteva criterii pe care trebuie să le îndeplinească, în funcție de cerințele fiecărei instituții în parte. Câteva reguli trebuie, însă, respectate de toți. Un viitor polițist trebuie să aibă cel puțin 18 ani, să cunoască limba română, să treacă proba psihologică, dar și cea fizică. De asemenea, este important să nu aibă antecedente penale.

La începutul anului, ministrul de Interne anunța că, la nivelul instituţiei, aproape 30.000 de posturi sunt neocupate, notează observatornews.ro.Comentarii Facebook