Șoferii români ar putea rămâne fără permis de conducere în doar trei zile, după un banal control medical de rutină


Ministerul Afacerilor Interne propune noi modificări în Codul Rutier, potrivit cărora medicii vor putea trimite la psiholog șoferii a căror sănătate mintală li se pare îndoielnică. 

În cazul în care psihologul constată incapacitatea de a conduce a șoferului, va anunța Poliția Rutieră, care va retrage permisul de conducere.  

În acest moment, actualele norme ale legislației rutiere, au în vedere numai afecțiunile fizice. Însă modificările propuse de minister introduc prevederi similare în ceea ce privește aptitudinile mentale ale șoferilor. 

Astfel, va fi introdusă o procedură asemănătoare celei existente acum pentru afecțiunile fizice, conform căreia un medic care are suspiciuni privind starea de sănătate a șoferului pe care îl consultă trebuie să-i recomande acestuia un consult care are ca obiect evaluarea să psihologică, norma pornind de la premisa că eventualele tendințe spre agresivitate ori tendința spre încălcarea normelor rutiere vor putea fi identificate de către un practician psiholog. 

În consecință, medicul va emite un bilet de trimitere a șoferului către un specialist: "orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce (...), emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog (...), în vederea realizării unei evaluări psihologice". 

În eventualitatea în care psihologul constată că șoferul consultat este inapt să conducă, este obligat să informeze cu privire la acest diagnostic Poliția Rutieră, care va retrage permisul de conducere al persoanei respective și o va informa cu privire la aceasta "de îndată", scrie avocatnet.ro

Comentarii Facebook