Vineri 2 Decembrie

Sofer amendat pentru alcoolemie, a obţinut anularea amenzii, arătând că alcoolemia din etilotest a fost cauzată de niște șervețele umede


Un șofer din Iași, care în urmă cu un an a fost implicat într-un accident rutier, a contestat în instanță procesul verbal prin care i-a fost ridicat permisul de conducere pe motiv că la testul de alcoolemie i-a ieșit un rezultat de 0,06 la mie alcool pur în aerul respirat. Bărbatul a demonstrat că alcoolemia înregistrată pe etilotest a fost cauzată de niște șervețele umede cu care s-ar fi șters la gură înainte, dar și că acuzațiile sunt nefondate pentru că testul de sânge pe care îl făcuse tot în  acea zi, arăta zero alcoolemie. Completul de judecată i-a dat dreptate, însă decizia nu este definitivă, scriu jurnaliştii locali.

Ce s-a întâmplat pe 1 iunie 2021

Accidentul a avut loc în dimineaţa zilei de 1 iunie a anului trecut. Şoferul, aflat pe linia de tramvai la  volanul unui  BMW, a fost implicat într-un accident în lanţ, maşina sa fiind lovită din spate şi proiectată în autoturismul din faţă.

Şoferul BMW-ului a fost sancţionat cu avertisment şi două puncte de penalizare pentru că a intrat pe linia tramvaiului, iar poliţiştii i-au solicitat şi un test de alcoolemie, aparatul etilotest arătând o concentraţie a alcoolului în aerul expirat de 0,06%. Susţinând că nu consumase deloc alcool în ziua respectivă şi apreciind că urmele de alcool ar putea proveni de la şerveţelele umede cu care se ştersese de sânge după accident, şoferul a făcut un test de alcoolemie din sânge, la Spitalul „Sf. Spiridon”, expertiza stabilind lipsa totală a alcoolului în sânge. Cu toate acestea, poliţiştii l-au amendat şi pentru conducere sub influenţa alcoolului, cu 1.305 lei şi suspendarea dreptului de a conduce timp de 90 de zile. În aceste condiţii, şoferul a contestat amenda la Judecătorie cerând anularea procesului-verbal de contravenţie.

Magistraţii au constatat că sancţiunea aplicată pentru conducere sub influenţa alcoolului nu are o acoperire faptică

Dispoziţiile legale prevăd posibilitatea conducătorului de autovehicule de a solicita recoltarea de probe tocmai ca expresie a dreptului său la apărare. Având în vedere rezultatul analizei toxicologice, instanţa apreciază că petentul a făcut proba contrară rezultatului obţinut cu aparatul alcooltest, drept pentru care nu poate reţine existenţa elementelor constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 102 alin. (3) lit. a) din OUG nr. 195/2002 (conducere sub influenţa alcoolului)”, au constat judecătorii, potrivit ziaruldeiași.ro.

Aceştia au decis exonerarea şoferului de amenda de 1.305 lei, ca şi de suspendarea dreptului de a conduce. Avertismentul şi punctele de penalizare pentru oprire neregulamentară au fost menţinute. Reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene au făcut apel împotriva sentinţei, dosarul intrând pe rolul Tribunalului Iaşi şi fiind în pronunţare.


Comentarii Facebook