Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen: România este „un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei”


Conflictul din Ucraina a fost dezbătut astăzi, 3 martie, la Palatul Cotroceni, acolo unde șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. După ce au discutat, cei doi au avut o declarație de presă comună în care au vorbit despre România. Șefa Comisiei Europene a spus că din punctul ei de vedere, România este un punct central de ajutor pentru criza prin care trec refugiații din Ucraina. Ursula Von der Leyen le-a mulțumit oficial tuturor românilor pentru deschiderea și ajutorul de care au dat dovadă față de populația din țara vecină. Aceasta a menționat că în acest moment  sunt peste 55.000 de refugiați la noi în țară. 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a mai declarat că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menționând că țara noastră și Republica Moldova sunt demne de respectul celorlalte țări europene. 

România a oferit un exemplu înduioşător pentru întreaga lume când a început războiul. România ajutat toţi refugiaţii de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente. Oamenii şi-au deschis uşile propriilor case pentru refugiaţi, s-au organizat prin mediile de socializare misiuni de strângere de fonduri, populaţia română este pregătită să primească refugiaţii”, a declarat șefa Comisiei Europene, conform Observator.ro.

România nu doar că îi primeşte în casele lor pe refugiaţi, dar ajută şi Republica Moldova şi asigură generatoare de electricitate deosebit de importante pentru Moldova. România a asigurat medicamente pentru Ucraina. Dumneavoastră sunteţi un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei. Vă mulţumesc din suflet pentru exemplul datâ”, a adăugat Ursula von der Leyen, în declaraţia de presă pe care a susținut-o astăzi, 3 martie, împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis.

„Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”

Şefa Comisiei Europene şi Klaus Iohannis au subliniat şi că Europa trebuie să renunţe la dependenţa energetică de Rusia. 

Cei doi au vorbit despre măsurile pe termen scurt, mediu şi lung cu privire la securitatea energetică şi dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc. A fost de asemenea abordată tema refugiaţilor ucraineni care ajung în România şi accesarea de către ţara noastră de fonduri europene care să ajunge la gestionarea acestei situaţii.

Doamna Președintă Von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna Președintă aceste chestiuni”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană. În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească”, a adăugat acesta. 

Președintele României  declarat de asemenea că dependența Uniunii Europene față de gazul rusesc trebuie să fie oprită și că Uniunea Europeană trebuie să găsească rapid alte alternative. 

Și, da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar, și subliniez, este clar că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată! Este nevoie să insistăm mai mult și mai bine pe surse energetice alternative, și am găsit înțelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil”, a declarat Klaus Iohannis.


Comentarii Facebook