Se formează un nou vortex polar în stratosferă. Cum va arăta iarna 2023-2024 și ce previziuni sunt


Iarna în acest an ar putea veni mai repede decât cred mulți. Răcirea peste Polul Nord a început deja, iar în România vom avea temperaturi oscilante și vom trece de la vreme de primăvară la episoade de iarnă severă.

Un nou Vortex Polar se formează în stratosferă deasupra Polului Nord. Se extinde rapid și va continua să se consolideze spre iarna anului 2023/2024. Vortexul Polar are o istorie lungă și puternică a impactului vremii de iarnă asupra Statelor Unite, Canada, dar îşi întinde tentaculele și în Europa.

O masă de aer foarte rece care se află deasupra Polilor Nord și Sud ai Pământului, sunt de părere specialiștii, cu toate că sunt rezervați în a emite prognoze pe termen lung. Probabilitatea ca iarna să vină în anul 2023 mai repede decât de obicei este de 90%, potrivit experților.

Climatologul ANM, Roxana Bojariu, susține că fenomenul El Nino a ajuns la maturitate în 2023, iar efectele deja se resimt. Ea arată că din acest motiv vom avea ”o nouă ordine climatică și se schimbă caracteristicile anotimpurilor”. De asemenea, climatologul avertizează că iarna acestui an va fi una cu temperaturi ridicate, dar și cu episoade de iarnă severă. ”Vom avea o nouă ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Digi24.

Probabil că până la sfârșitul anului am putea avea o ierarhie în care 2023 să doboare recordul lui 2016. Recordurile acestea se doboară și lună de lună, în unele cazuri chiar de la zi la zi, așa cum a fost în această vară. Vara 2023 este ca vară boreală cea mai caldă la nivel global, așa cum rezultă din înregistrări.

Avem de-a face cu temperaturile cele mai mari din ultimii 120.000 de ani apreciază experții, iar asta este o estimare bine fundamentată de comunitatea științifică. Este o probabilitate foarte mare ca 2024 să fie chiar mai călduros decât 2023, pentru că fenomenul El Nino va ajunge la maturitate, iar influența sa asupra temperaturii medii globale va fi mult mai mare.

Practic, El Nino s-a dezvoltat din vara acestui an, ia un timp până când răspunsul atmosferei la temperaturile mult mai mari din Pacific apar și în atmosferă. Pe lângă ce se întâmplă în Pacificul tropical, unde sunt temperaturi mai mari, avem și încălzirea la nivelul întregului ocean planetar”, a explicat Roxana Bojariu.

Climatologul susține că iarna va fi una cu temperaturi oscilante și vom trece de la vreme de primăvară la episoade de iarnă severă.

”Toate sistemele de vreme, inclusiv cele din anotimpul de iarnă pot căpăta un nivel de severitate mult mai mari. Vom avea noi norme climatice, o nouă ordine climatică, deja facem trecerea spre noua ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă”, a afirmat climatologul.

Temperatura oceanelor și mărilor a atins recorduri fără precedent, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă extrem de puternic. ”Temperatura apei oceanelor și mărilor a atins recorduri fără precedent. E un semnal de alarmă, oceanul absoarbe 90% din căldura rezultată datorită intensificării efectului de seră rezultat prin acțiunile umane. Aceste ploi cu cantitate foarte mare de precipitații au impact devastator, cantitatea mare de precipitații poate fi legată de aceste temperaturi mari la suprafața mărilor și oceanelor care determină evaporare intensificată. Rezultă așadar o cantitate sporită de vapori de apă care alimentează aceste efecte, așa cum e acum în Spania, Grecia, Turcia”, a declarat Bojariu.

Comentarii Facebook