Miercuri 8 Februarie

S-au modificat regulile privind carantina la revenirea în România


Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de vineri, 10 decembrie 2021, hotărârea 113 care modifică regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor  care sosesc în România. Aceste măsuri sunt valabile în perioada 10.12.2021 - 08.01.2022.

Regulile de carantină la intrarea în România

Se introduce testul RT-PCR pentru - exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori. 

Sunt exceptați de la măsura carantinei angajații sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală. 

Hotărârea vizează reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin  boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR. 

Decizia prevede eliminarea posibilității de a ieșii din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR in a 8 zi. 

A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Au intrat în zona roșie Finlanda și Liban.

În zona galbenă au intrat din zona roșie: Armenia, Dominica, Maldive și Singapore; iar din zona verde, în urma creșterii incidenței: Polinezia Franceză.

În zona verde au intrat: România, Chile și Noua Caledonie.

Comentarii Facebook