S-a trezit Ciorbea! Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la votul din diaspora


Avocatul Poporului a apărut pe firmament și spune că s-a sesizat din oficiu în legătură cu bătaia de joc de la votul din diaspora, unde oamenii nu au putut intra în secții, deși au stat 10 ore la coadă.

Avocatul Poporului vizează o posibila încălcare a articolelor 7 şi art. 36 din Constituţie privind românii din străinătate şi dreptul de vot. Sesizarea a venit după știrile difuzate în presă.

Avocatul Poporului va cere informaţii de la Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul de Interne, precum şi de la ambasadele României din statele unde au fost probleme.

În funcţie de informaţiile şi documentele puse la dispoziţie de autorităţile publice sesizate, Avocatul Poporului poate identifica, în ansamblu, împrejurările care au generat disfuncţionalităţile ce au condus la imposibilitatea exercitării dreptului la vot de către cetăţenii români aflaţi în străinătate. Scopul implicării Avocatului Poporului este acela de a determina dacă imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către cetăţenii români din străinătate s-a datorat unor lacune în legislaţie şi/sau unor aplicări defectuoase ale legii de către autorităţile publice cu rol în asigurarea desfăşurării alegerilor şi de a propune remediile legale în vederea evitării, pe viitor, a repetării unor asemenea situaţii”, transmite Avocatul Poporului.

Acesta ar putea face propuneri pentru îndreptatea lacunelor legislative.

Avocatul Poporului a fost intens contestat, după ce a jucat un joc dublu și a susținut atacurile asupra justiției, deși opoziția și cetățenii i-au cerut în repetate rânduri să se sesiseze în diverse subiecte sensibile. 

Comentarii Facebook