Rusia, acuzată că a recrutat „copii soldați” pentru a înlocui pierderile Kremlinului din Ucraina


Potrivit oficialilor pentru drepturile omului, Kremlinul a recurs la recrutarea de copii pentru a-și spori numărul de trupe în estul Ucrainei. În încercarea de a înlocui cei aproximativ 30.000 de soldați uciși, răniți sau capturați până acum în război, se spune că Moscova recrutează tineri de 16 ani.

Așa-numitele „cluburi patriotice” au apărut în zonele ocupate de ruși din estul Ucrainei, în urma invaziei acesteia din 2014, ca parte a unei campanii de promovare a culturii țării în Lugansk și Donețk. Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, copiii sunt în curs de pregătire militară și ar putea fi trimiși în prima linie – poate împotriva voinței lor, scrie Antena 3.

Rapoartele au sugerat, de asemenea, că insignele și însemnele cadeților militari ruși, care, de asemenea, nu ar trebui să fie dislocați în zone de război, au fost găsite pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Autoritățile de ocupație [de la Lugansk și Donețk] desfășoară mobilizarea copiilor care au participat la așa-numitele cluburi patriotice, la nivelurile formațiunilor ilegale de arme. Au făcut antrenament militar și au existat morți printre acești adolescenți [în Ucraina].

Acum promovează intrarea în armata a civililor, inclusiv a copiilor în teritoriile ocupate temporar. Procedând astfel, Federația Rusă a încălcat legile și obiceiurile războiului prevăzute de Convenția de la Geneva din 1949 privind protecția civililor și drepturile copiilor. Recrutarea de copii este o încălcare a dreptului internațional”, a declarat comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmyla Denisova. 

Comentarii Facebook