Românii se calcă în picioare la Lidl, pentru a cumpăra conserve. Prostia e mai gravă decât Coronavirusul - VIDEO


Românii au ajuns să golească magazinele cu toate că încă nu sunt cazuri de Coronavirus și medicii atrag atenția că situația nu este alarmistă.

Deja sunt magazine în București care au fost golite, dar oamenii au ajuns să se calce în picioarela Lidl. 

Specialiștii spun că încă nu sunt motive de tensiune. Primarul comunei Florești, Horia Șulea, cea mai mare comuna din România a avut o întâlnire cu medicul Claudia Butanu și a semnalat o serie de realități:

Indiscutabil, la ordinea zilei e CORONAVIRUSUL (COVID-19). Însă, haideți să nu ne panicăm, să nu facem o isterie colectivă. E vorba de un virus (precum gripa) cu o mortalitate mult sub cea a gripei. Să fim raționali și să recunoaștem că noi, ca Planetă, știm extrem de puține lucruri despre acest nou virus. Pe de altă parte, să nu fim panicați, noul virus are o rată a mortalității de doar 3%.

Consider oportun a clarifica o serie de noțiuni cu privire la coronavirus, concepte precum caz suspect / probabil / confirmat și contact apropiat, precum și prezentarea succintă a unor idei preluate de la persoane din domeniul medical.

- Noul virus a provocat din decembrie 2019 în jur de 2800 de decese. Cei decedati, e trist ca exista asa ceva!, sunt majoritar persoane in varsta cu alte boli asociate. Spre comparatie, in luna ianuarie 2020, doar in Statele Unite numaram 15 milioane de infectii cu gripa, 140.000 de spitalizari, 8200 de decese dintre care 54 de copii.

- Preventia este cea mai buna forma de medicina: vaccinati-va impotriva gripei, spalati-va pe maini, nu va atingeti fata, evitati persoanele bolnave.

- CORONAVIRUSURILE sunt o familie de virusuri care se transmit de la animal la om dar si de la om la om. Ele sunt cele care cauzeaza intre 15 si 25% dintre toate racelile virale. 1 din 4 oameni raciti este infectat cu o forma de coronavirus.

- CORONAVIRUSURILE sunt cele care au provocat si cele 2 epidemii mai grave: Middle East Respiratory Syndrome (MERS) si Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) care au infectat impreuna aproximativ 10.000 de oameni, in anii 2012 respectiv 2002. DAR Mai mult de 10.000 de oameni sunt infectati lunar, in Romania, cu virusul gripal.

- Fata de mortalitatea crescuta (10-35%) dar contagiozitatea (transmiterea de la om la om) foarte mica a celorlalte doua tulpini care au stat la baza MERS si SARS, noul virus are o rata de mortalitate relativ mica, de 2-3% din cazurile diagnosticate si internate.

- Cei decedati au o varsta medie de 75 de ani si aproape toti comorbiditati adaugate: boli cardiace, boli metabolice; pe scurt, oameni deja bolnavi cu o imunitate foarte slaba.

- In 2019 in lume au murit intre 300.000 si 650.000 de oameni din cauza virusului gripal.

- Doar in ianuarie au murit peste 50.000 de oameni din cauza virusului gripal in toata lumea.

- In 2019, 140.000 de oameni si-au pierdut viata din cauza rujeolei, o boala prevenibila prin vaccin”.

Comentarii Facebook