Marti 26 Septembrie

România va fi lovită la un moment dat de un nou cutremur devastator! Cercetătorii avertizează: „Să ne pregătim”/Nou cutremur în Gorj


Institutului pentru Fizica Pământului (INFP) avertizează că un cutremur mare va lovi România, fără estimări însă, privind perioada producerii. Planul de risc al Capitalei arată că peste 6.500 de oameni ar muri în cazul unui seism precum cel din 1977.

Experții atrag atenția că țara noastră va fi lovită la un moment dat de un nou cutremur devastator.

Un cutremur puternic sau chiar mai puternic decât cel din 1977 sau decât cel din 1940 până la urmă o să aibă loc la un moment dat. Vrancea nu dă semne de liniște când va avea loc acest cutremur. Important să nu ne bazăm pe iluzia predicției, ci să ne pregătim pe cât se poate de repede acum", a declarat, Dragoș Toma Dănilă, cercetător INFP.

Statul derulează mai multe programe de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, însă lucrările se desfășoară cu mare dificultate din cauza birocrației și a lipsei banilor.

Statistic, cutremure cu magnitudinea de 6° apar în Vrancea la aproximativ 10 ani, în timp ce seisme de 7 la fiecare 33 de ani, iar cele cu magnitudinea de peste 7,5 apar la fiecare 80 de ani. Ultimul cutremur mare care a lovit țara noastră a fost în 1986, acum 37 de ani, și a măsurat 7,1 pe scara Richter.

Un nou cutremur de suprafaţă, cu magnitudinea de 3,8, în zona oraşului Târgu Jiu din Gorj

Un cutremur cu magnitudinea 3,8 a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în județul Gorj. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora 00.55 în județul Gorj.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Craiova (107 km), Sibiu (109 km), Pitești (143 km), Timișoara (161 km), Arad (180 km), notează Mediafax.

Un alt cutremur s-a produs în aceeași zonă, în această dimineață la ora 03.43. Acesta a avut magnitudinea 2,6.

Comentarii Facebook