România cumpără echipamente de protecție și detecție nucleară de zeci de milioane de euro


Guvernul vrea să achiziționeze costume de protecție și echipamente de detecție a radiațiilor nucleare în valoare de zeci de milioane de euro.

Informațiile despre licitații au fost făcute publice chiar de Ministerul Apărării Naționale. Pe „lista de cumpărături" a ministerului român se află sute de costume pentru proiecție nucleară, chimică şi bacteriologică dar și aproape 500 de dozimetre radiologice. Valoarea echipamentelor pentru care licitează MApN este de 40 de milioane de euro, scrie Antena 3 CNN.

Se pune întrebarea de ce a fost intensificată în această perioadă achiziționarea unor astfel de materiale. Pot să vă spun că avem în dotare elemente de această natură, dar sunt destul de vechi. Unele nu mai corespund, pentru că au fost depășite termenele de garanție și ne trebuie dotări NATO, care să corespundă standardelor Alianței", a spus generalul Cristian Barbu pentru sursa citată.

Între dotările vizate de MApN se numără dispozitivul numit "dozimetru nuclear tactic", pentru care este prevăzută suma de de peste 6,18 milioane de lei, fără TVA, precum şi  dispozitivul "spectrometru gamma mobil", bugetat la 1,4 milioane de lei, fără TVA.

De asemenea, Ministerul român al Apărării vrea să se doteze cu dispozitive de tip "detector de agenți chimici portabil/mobil" (17,4 milioane lei, fără TVA) şi "detector de agenți chimici staționar" (22,1 milioane lei, fără TVA).

Comentarii Facebook