Rețea de contrabandă protejată de poliție, destructurată în România. Percheziții în Cluj și alte câteva județe


Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, au efectuat, miercuri, percheziții domiciliare pe raza județelor Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj, într-un dosar privind destructurarea unor grupări care se ocupau cu traficul de țigări și droguri.

În dosar sunt implicați și polițiști, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de compromiterea intereselor justiției și luare de mită în variantă agravantă, ei fiind acuzați că protejau una dintre grupări, în schimbul unor sume de bani și favoruri materiale, notează stiridiaspora.ro.

Țigări de contrabandă pe teritoriul României

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2019, pe raza județului Mehedinți, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat, specializat în preluarea, transportul, depozitarea și comercializarea de țigări provenite din contrabandă, introduse ilegal pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina și Republica Moldova.

Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală.

Liderul grupării negocia cu furnizorii prețurile, cantitățile și sortimentele de țigări pe care intenționa să le cumpere, finanța cumpărarea acestora și coordona activitatea ilicită de comercializare de către membrii de pe palierele inferioare (de preluare, transport, descărcare, depozitare și vânzare), stabilindu-se acestora sarcini precise și modalitatea de desfășurare a operațiunilor de contrabandă.

Rețeaua, protejată de poliție

Procurorii susțin că membrii acestei entități criminale au beneficiat de sprijinul unor polițiști care, în schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul grupării sau de la alți membri, i-au asigurat pe aceștia că nu vor întreprinde demersurile legale în vederea deconspirării activității infracționale derulate și a tragerii la răspundere penală a acestora.

De asemenea, organele de poliție asigurau protecția activității infracționale și prin furnizarea către membrii grupării de date și informații din cauzele în care aceștia erau cercetați.

Mulți dintre cei care sprijineau această grupare și-au organizat rețele proprii de comercializare a țigărilor, prin cooptarea în activitatea infracțională a altor persoane cu o situație materială precară, care au acceptat să vândă țigări provenite din contrabandă pentru a-și asigura resursele financiare necesare traiului zilnic, mai relatează stiridiaspora.ro.

Prejudiciul depășește 3.000.000 de lei

Conform DIICOT, mijloacele de probă administrate în cauză au relevat existența unei alte grupări infracționale care derula activități tot pe linia comercializării de țigări provenite din contrabandă, însă, în cadrul acestei entități criminale, rolurile și acțiunile desfășurate în concret de fiecare membru în parte nu erau la fel de bine delimitate.

Din ansamblul probator rezultă faptul că au existat situații în care factorii decizionali ai celor două structuri au colaborat, în sensul că au finanțat împreună anumite transporturi de țigări de la furnizori comuni și ulterior, la locul de descărcare, au împărțit marfa.

Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este în sumă de 3.961.380 lei.

La sediile DIICOT - Structura Centrală și Biroul Teritorial Mehedinți, vor fi conduse, în vederea audierii, 90 de persoane.


Comentarii Facebook