Pușcăriașii care au stat în condiții improprii vor primi bani de la stat: Ne obligă CEDO


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că statul român este obligat de CEDO să ofere bani deținuților ținuti în condiții necorespunzătoare.

Toader a explicat că vor primi despăgubiri doar deținuții care s-au adresat CEDO, însă a evitat să precizeze despre ce sume este vorba.

Se estimează că aproximativ 3.200 de deținuți ar putea fi despăgubiți.

N-aş vrea să apară ceea ce a apărut deja într-o anumită perioadă, faptul că ne gândim să dăm bani celor care au fost deţinuţi, care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare. Este o obligaţie care rezultă din hotărârea pilot pronunţată de CEDO. Suntem pe locul 2 la numărul de sesizări împotriva statului român la CEDO şi în decizia pilot, Curtea ne cere să găsim remedii pentru cei care s-au adresat Curţii.

Prin urmare, vom lua în considerare pe cei care au cauze pe rol la CEDO, dintre cei care s-au plâns în termenul legal de 6 luni. Nu ne gândim la un interval să ne ducem până în 2012, să vedem cine şi cum a fost deţinut, să-i conferim suma de bani. Sumă se referă, după cum a statuat CEDO, cum a procedat Italia şi Ungaria, se referă la cei care au acţiuni pe rolul CEDO. Şi, cum zilele trecute am primit de la grefa CEDO, proiectul de lege este aproape finalizat, probabil în decurs de o săptămână voi merge la grefa CEDO pentru a vedea categoriile celor îndreptăţiţi la astfel de despăgubiri şi suma rezonabilă pe care statul român se poate angaja să o plătească, chiar dacă se va apela ca şi în alte împrejurări la o despăgubire sau plată eşalonată.”, a declarat Toader, potrivit Pro TV.

Tudorel Toader a vorbit și despre penitenciarele care vor fi construite.

Avem în vedere respectarea şi realizarea obiectivelor din foaia de parcurs pe care am prezentat-o personal şi cu domnul director Dobrică, și cu domnul secretar de stat Costea şi mulţi alţi colegi, am prezentat-o la CEDO pe de-o parte, la grefa CEDO pe de altă parte, foaie de parcurs care cuprinde aproape în egală măsură activităţile graficul activităților pe care le avem de realizat în vederea îndeplinirii cerinţelor hotărârii pilot referitoare la condiţiile de detenţie, să le spunem chiar condiţiile neceorespunzatoare din penitenciare.

Avem în vedere adoptarea strategiei naţionale de probaţiune, iar la ultima şedinţă de Guvern, Ministerul Finanţelor a fost împuternicit prin memorandum să negocieze acel împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, o sumă semnificativă, de 177 de milioane de euro, la care se adaugă 45 de milioane de euro - contribuţia statului român.

Cele 4 obiective pe care trebuie să le îndeplinim prin respectivă sumă se referă la cele 2 penitenciare de la Berceni, cu o capacitate de 1000 locuri de detenţie, de la Unguriu, Buzău, cu o capacitate de 900 de locuri, acel instituții de formare continuă a poliţiştilor de penitenciare pe o parte, a consilierilor de probaţiune pe de altă parte, institut care în bună măsură este fizic realizat pe structura fostului parchet naţional anticorupţie, la Pantelimon.

Personal, apreciez că dintre cei care au beneficiat de liberarea pe recurs compensatoriu, astfel cum datele au fost prezentate, majoritatea au beneficiat trecând prin filtrul instanţei de judecata prin liberare condiţionată şi o mică parte a beneficiat prin împlinirea termenului considerate 6 zile la 30 necorespunzătoare ca fiind executate.

În acelaşi timp, în spaţiul public au circulat şi varianta corectă şi multe alte variante, a prezentat domnul director Dobrică faptul că dintre beneficiarii recursului compensatoriu, pe liberare condiţionată sau pe împlinirea termenului considerată pedeapsa ca fiind executată, 5,02% au recidivat, pentru că, subliniez acest aspect, pentru că în spaţiul public au apărut accente neadecvate, în sensul că beneficiarii legii recursului compensatoriu au revenit în majoritatea lor în penitenciare.”, a mai spus ministrul.

Comentarii Facebook