Program scurt? Doar în filme. România, la loc „de cinste” printre țările din UE care lucrează cel mai mult

Deși în tot mai multe țări din Uniunea Europeană munca începe să se restructureze în jurul echilibrului viață-profesional, în România ziua de muncă rămâne lungă

Potrivit datelor publicate de Eurostat, în 2023, angajații europeni (cu vârste între 20 și 64 de ani) au lucrat, în medie, 36 de ore pe săptămână, o scădere notabilă față de 2014, când media era de 37. Însă în România, durata medie a muncii săptămânale a fost de 38,8 ore, poziționându-ne pe locul 4 în topul celor mai harnice (sau mai epuizate) națiuni europene.

Pe primele locuri: Grecia, cu aproape 40 de ore de muncă pe săptămână, urmată de Bulgaria și Polonia. La capătul celălalt al clasamentului, Țările de Jos conduc în direcția opusă, cu o medie de doar 32,1 ore de lucru, urmate de Danemarca, Austria și Germania.

Datele includ atât angajații full-time, cât și cei part-time, și arată diferențe clare și între domenii. În agricultură, construcții sau minerit, săptămânile de muncă ajung și la 41 de ore, în timp ce în educație sau activități recreative, timpul de lucru scade sub 33 de ore.

Într-o Europă care discută tot mai serios despre program redus la 4 zile, România pare încă prinsă în logica „cu cât mai multe ore, cu atât mai bine”. 

Comentarii Facebook