Procurorii vor verifica acuzația de plagiat la adresa premierului Ciucă. Parchetul General a confirmat existența unei plângeri penale de plagiat


Parchetul General a confirmat faptul că există o plângere penală de plagiat împotriva premierului Ciucă, anunță Emilia Șercan, jurnalista care a dezvăluit pentru prima dată că teza de doctorat a premierului ar fi plagiată.

Procurorii de la Parchetul General au ridicat zilele trecute de la Universitatea Națională de Apărare (UNAP) documentele în baza căreia instituția declanșase, la 18 ianuarie, analiza acuzației de plagiat în teza susținută în 2003 de Nicolae Ciucă, anunță pressone.ro.

Dacă plângerea penală vizează încălcarea drepturilor de autor, o astfel de situație intră în sfera infracțiunilor de natură penală, însă poate fi anchetată doar dacă reclamantul este cel căruia i-a fost încălcată proprietatea intelectuală în mod direct, notează sursa citată.

Potrivit legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, „personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul”.

Nicolae Ciucă va pierde titlul de doctor?

Reamintim că PressOne a dezvăluit în exclusivitate în data de 18 ianuarie că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Nicolae Ciucă ar putea pierde titlul de doctor. Singura instituție abilitată să ofere un verdict de plagiat a fost sesizată în cazul tezei de doctorat a premierului

Deputatul USR Mihai Polițeanu a anunțat în luna ianuarie, pe pagina de Facebook, că a cerut analizarea tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), singura instituție care poate da un verdict oficial de plagiat.

Comentarii Facebook