Marti 29 Noiembrie

Premierul Nicolae Ciucă, despre gestionarea problemei refugiaţilor ucraineni: „România a strălucit”


Premierul României, Nicolae Ciucă, a spus că „România a strălucit” referitor la gestionarea problemei refugiaților din Ucraina și a criticat aspru Rusia: „Războiul a revenit în prim-planul istoriei Europei, iar dreptul internaţional a fost pus între paranteze”.

Războiul a revenit în prim-planul istoriei Europei, iar dreptul internaţional a fost pus între paranteze odată cu agresiunea declanşată de către Rusia pentru invadarea Ucrainei, absolut neprovocat, nejustificat şi ilegal, încălcând normele internaţionale şi lumea bazată pe reguli, o agresiune inacceptabilă soldată cu suferinţe enorme, cu valuri de refugiaţi care au depăşit 2,5 milioane de persoane, cu distrugeri de locuinţe, spitale, maternităţi, grăduiniţe şi şcoli”, a declarat premierul la un eveniment organizat de Aspen Institute.

Ciucă: „Adevărate crime împotriva umanităţii, crime de război, caracterizează această acţiune a Rusiei”

Criza actuală a refugiaţilor ucraineni a demonstrat un comportament solidar. Şi în România oamenii obişnuiţi s-au alăturat organizaţiilor neguvernamentale, celor relogioase, administraţiilor publice locale şi instituţiilor guvernamentale pentru a ajuta, a hrăni, a găzdui şi transporta pe cei aflaţi în nevoie. România a avut jumătate de milion de refugiaţi ucraineni pe teritoriul său”, a mai adăugat premierul.

Mai adăugăm câteva zeci de mii de resortisanţi ai altor state prinşi în războiul din Ucraina care ne-au traversat ţara şi au avut nevoie de ajutor pentru a ajunge în statele de origine. România a acordat sprijin tuturor. A fost un moment în care România a fost recunoscută de către toţi liderii lumii. A fost un moment în care aş putea spune fără teama de a greşi că România a strălucit şi, pornind de la acest moment, cred că este nevoie să demonstrăm în continuare că putem să strălucim”, a concluzionat prim-ministrul, potrivit Mediafax.


Comentarii Facebook